Klimaatrisicobewuste woningeigenaar komt in actie

0

Woningeigenaren die zich bewust zijn van klimaatrisico’s zijn zeer handelingsbereid. 45% van deze groep heeft al maatregelen genomen en nog eens 45% is dat van plan. Een nipte meerderheid van de respondenten is zich echter nog niet bewust van de klimaatrisico’s die de eigen woning raken.

Dit blijkt uit de eerste trendmonitor Klimaatbewust Wonen van Centraal Beheer, eind mei uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo2. Woningeigenaren die zich wel bewust zijn van klimaatrisico’s, maar nog niks hebben gedaan, geven als belangrijkste reden dat zij er geen geld voor hebben (36%) of niet weten wat te doen (37%).

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 29% van de huiseigenaren de klimaatrisico’s als factor meenamen bij de aankoop van de woning. “We zien dit wel toenemen met de jaren. De laatste 10 jaar is dit opgelopen naar 41%. Maar wat ons betreft moet dit percentage nog flink omhoog. Hier ligt ook een rol voor de hypotheekadviseurs en makelaars”, aldus Pieter Roorda, senior manager Wonen en Onderweg bij Centraal Beheer.

Belang van een bouwkundige keuring

Hij wijst er in dat licht ook op dat slechts de helft van de mensen die een huis kopen een bouwkundige keuring laat uitvoeren. “Terwijl je er een hoop gedoe mee voorkomt. We zien bij onze rechtsbijstandsverzekering de geschillen tussen koper en verkoper toenemen door het gebrek aan keuringen. Een bouwkundige keuring voorafgaand aan de koop kan zeer belangrijk zijn om een deel van de klimaatrisico’s in kaart te brengen. Loopt de woning risico op verzakking van de fundering, dan is het zeker een goed idee om daar een expert naar te laten kijken en wellicht versterking te laten aanbrengen. De staat van een dak is ook heel belangrijk om schade door extreem weer te voorkomen. In de hypotheek kunnen de kosten voor dit soort aanpassingen meegenomen worden. Ook zijn er landelijke en regionale subsidies om verduurzaming te financieren.”

Bewustzijn vergroten

Roorda noemt het bemoedigend dat mensen in actie komen zodra ze zich bewust zijn van de risico’s. Daarom is het volgens hem zo belangrijk om dit bewustzijn te vergroten. “Het overstromingsrisico neemt toe, zoals we in Limburg in 2021 zagen, maar ook toen eerder dit jaar de IJssel en het Markermeer bijna overstroomden. Ook het steeds extremere weer zoals hevige stormen, onweer en neerslag kunnen zorgen voor grote waterschade aan woningen. De schommelingen in grondwaterpeil door langdurige droogte of juist zeer natte periodes zoals de afgelopen maanden, tasten funderingen aan. Het risico op bosbranden wordt ook in Nederland steeds groter. En hittestress tijdens hittegolven vermindert sterk je woongenot en kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid.”

Zelf aan de slag

Niet alle oplossingen en maatregelen die de huiseigenaar kan nemen zijn ingewikkeld of duur, voegt hij daaraan toe. “Zorg dat het water rondom je woning goed weg kan: vergroen je tuin, leg goede infiltratie aan, neem een groen dak of koppel je regenpijp af van het riool en installeer een waterton. Onderhoud je woning goed, zodat er bij extreem weer minder schade ontstaat. Woon je echt in een overstromingsrisicogebied? Verhoog je drempel, zorg voor een watervaste vloer, installeer een terugslagklep in je toilet en zorg dat je in je kelder geen waardevolle spullen op de vloer zet. Zo voorkom je veel ellende. Een groene tuin helpt ook tegen hittestress, net als goede isolatie en zonwering.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.