Klimaat maakt polissen fors duurder

0

Extreme regenval en hagelstenen gaan de komende decennia zorgen voor een nog forsere stijging van de schadelast bij woonhuizen, bedrijven en auto’s, dan eerder gedacht. Die voorspelling doet het Verbond van Verzekeraars op basis van nieuwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Het CVS heeft de 14 klimaatscenario’s van het KNMI met nieuwe schadedata doorgerekend op toekomstige schadelast. Als er nu geen maatregelen worden genomen, dan stijgt de schade op auto-, opstal- en inboedelverzekeringen in het meest extreme klimaatscenario met ruim een kwart miljard euro per jaar. Het is voor het eerst dat naast de klimaatschade aan woonhuizen nu ook de schade voor bedrijven en (allrisk verzekerde) motorijtuigen in beeld zijn gebracht.

Aanleiding voor het nieuwe onderzoek vormde de extreme hagelbui in Brabant en Limburg in 2016. Met bijna 100.000 schademeldingen en een uitgekeerd schadebedrag van zo’n 500 miljoen euro, de grootste natuurschade tot nu toe in Nederland. De resultaten staan in het klimaatrapport ‘Hoofd boven water – verzekeren van schade in een veranderend klimaat’.

Particuliere markt

Waar de schadelast bij woonhuizen (opstal en inboedel) nu nog jaarlijks 100 miljoen euro voor regen en 65 miljoen euro voor hagel is, komt daar in het nieuwe scenario een schade van 103 miljoen euro bovenop. Voor de allrisk verzekerde particuliere auto’s geldt dat als gevolg van hagel de schade, die nu gemiddeld 45 miljoen euro per jaar is, op termijn verdubbelt naar 90 miljoen euro.

Het Verbond is een aanvullend onderzoek gestart naar uitbreiding van de huidige dekking voor kleinschalige overstromingen via een aanpassing van de neerslagclausule.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.