Klimaat en Duurzaamheid voor schadeverzekeraars

0

“Als schadeverzekeraar kun je pas claimen dat je duurzaam bezig bent als je belangrijke duurzame ontwikkelingen verzekert. Verzeker waterstof, houtbouw, lithium batterijen en andere duurzame oplossingen”, aldus Joeri Jedeloo (Nationale-Nederlanden) in zijn column voor InFinance.

“Laten we de verzekerbaarheid en het duurzaam schadeherstel snel realiseren, dan maken wij als sector echte impact”

Auteur: Joeri Jedeloo, Sr. Manager Productmanagement, Pricing & Expertise bij Nationale-Nederlanden Schade Intermediair

In 2022 hebben meerdere organisaties klimaatscenario’s gepubliceerd waar je op z’n zachtst gezegd goed wakker van kan liggen. De noodzaak om hier actie op te ondernemen is bij steeds meer ondernemingen terug te zien, zo ook bij schadeverzekeraars. Toch kunnen er serieuze vraagtekens gezet worden of de huidige maatregelen en initiatieven voldoende effectief zijn. Sympathieke initiatieven geven aan dat we als samenleving ons bewust zijn dat er actie nodig is. Toch denk ik dat dit soort initiatieven, die niet in de kern van de bedrijfsvoering zitten, eerder een afleiding zijn dan een echte systemische verandering.

Durf impact te maken

Schadeverzekeraars kunnen dus echt impact maken door duurzaamheid onderdeel te maken van de kern van hun bedrijfsvoering. Deze kern is het verzekerbaar maken van duurzame risico’s en duurzaam schadeherstel (herstel in natura). En dit geeft een enorme focus. Het herstellen van auto’s doen we als samenleving best goed. Tegelijkertijd wordt slechts 25% van de woonschades op dit moment hersteld in natura. Dat is niet heel erg duurzaam. In 75% van alle schadegevallen moeten er dus nieuwe spullen worden gemaakt, verscheept en verzonden.

Verzeker duurzame oplossingen

Dat moeten wij als sector, samen met onze partners en klanten, beter kunnen doen. Daarnaast kun je als schadeverzekeraar pas claimen dat je duurzaam bezig bent als je belangrijke duurzame ontwikkelingen verzekert. Verzeker waterstof, houtbouw, lithium batterijen en andere duurzame oplossingen. Als de risico’s te groot zijn, gebruik dan de aanwezige kennis richtlijnen te geven die de verzekerbaarheid mogelijk maken.

Laten we de verzekerbaarheid en het duurzaam schadeherstel snel realiseren, dan maken wij als sector echte impact. Dan kunnen we daarna lekker aan de slag met leuke en sympathieke initiatieven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.