Klassikale trainingen gaan gewoon door

0

Na het afkondigen van nieuwe maatregelen tijdens de persconferentie van afgelopen maandag kregen de in financiële dienstverlening gespecialiseerde opleiders veel vragen over het al of niet doorgaan van trainingen. De opleidingsinstituten Dukers & Baelemans, Hoffelijk, Lindenhaeghe en NIBE-SVV kunnen de cursisten geruststellen. Ook met de nieuwe maatregelen kunnen klassikale trainingen gewoon doorgaan.

De vier vonden de vele vragen niet verwonderlijk. In het laatste kwartaal van het jaar vinden traditiegetrouw de meeste klassikale trainingen plaats. Zeker trainingen waaraan PE-punten verbonden zijn, zoals PE SEH- en PE FFP-trainingen, vinden vaak in de periode oktober tot en met medio december plaats..

Uitzondering

De overheid heeft als maatregel ingesteld dat groepen in binnenruimten niet groter mogen zijn dan 30 personen. De meeste trainingen zijn gericht op groepen van 15 tot maximaal 20 personen, dus is het over het algemeen geen probleem om onder dit maximum te blijven. Los daarvan maakt de overheid een uitzondering voor onderwijs- en trainingsinstellingen. Bij een training geldt het maximum van 30 personen dus niet. Dit betekent dat alle klassikale trainingen gewoon doorgang kunnen vinden.

Scholing valt niet onder normaal werk

Naast de nieuwe maatregel herhaalt de overheid de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Ook die oproep leidt bij een aantal werkgevers tot vragen ten aanzien van trainingen. Want is een training onderdeel van ‘het werk’? Uit de grote belangstelling voor trainingen blijkt dat het overgrote deel van de werkgevers stelt dat dit niet zo is en dat scholing door moet gaan, ook en vooral op een externe locatie, mits alle voorschriften worden nageleefd.

Conform alle richtlijnen

Alle vier de opleidingsinstituten hebben de afgelopen maanden hun klassikale trainingen weer opgestart. Uiteraard geheel volgens de 1,5 meter-regel en alle andere richtlijnen en protocollen. Er wordt streng geselecteerd op locaties, zowel voor opleidingen als examens. Locaties waar de maatregelen niet konden worden nageleefd, worden niet meer ingezet. Docenten hebben extra training gevolgd om hun lessen veilig in te richten en er is veel communicatie richting cursisten over hoe te handelen bij gezondheidsklachten. Dit alles garandeert dat cursisten zich, ook klassikaal, veilig en probleemloos kunnen blijven ontwikkelen.

Digitaal en virtueel

Mark Dukers van Dukers & Baelemans: “We zijn erg blij met de extra inspanningen van onze locaties waardoor we op een veilige manier klassikale trainingen kunnen blijven verzorgen. Daarnaast zien we dat onze cursisten de afgelopen maanden de weg naar digitaal en virtueel leren goed hebben weten te vinden en dat de geluiden hierover zeer positief zijn. Dat is mooi! Zo kan iedereen voor zichzelf de keuze maken welke variant het beste past.”

Online programma’s

Edwin Deijs van Hoffelijk: “Klassikaal onderwijs gaat veilig door, maar voor wie een externe locatie echt geen optie is, hebben wij de afgelopen periode onze klassikale programma’s opnieuw ontwikkeld tot online programma’s. Een hele dag achter een computer vraagt veel van cursisten, daarom gebruiken we online andere werkvormen en spreiden we een hele dag over twee verschillende dagen. Klassikaal en online kunnen zo allebei veilig én met behoud van kwaliteit worden gevolgd.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ewald Bari van Lindenhaeghe: “Natuurlijk zijn de virtual classrooms een alternatief, maar we merken dat veel cursisten toch de voorkeur blijven geven aan klassikale trainingen. Gelukkig hebben we een ruim aanbod van 35 trainings- en examenlocaties waar we de nieuwe maatregelen goed kunnen handhaven en iedereen zo optimale veiligheid kunnen bieden. Op deze manier geven wij graag invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Geen studievertraging

Jeanette Hadderingh van NIBE-SVV: “We vinden het belangrijk ons maximaal in te spannen om onze cursisten zonder studievertraging te laten leren. Blijft er toch twijfel over klassikaal, hoe onnodig ook, dan bieden we met onze e-learning en Virtual Classroom oplossingen een goed alternatief.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.