Klassikaal digitaliseer je niet even

0

Klassikale opleidingen worden momenteel massaal gedigitaliseerd. Omdat dit vaak ten koste gaat van de kwaliteit, wil opleider Hoffelijk via het kennisplatform Leren op afstand andere opleiders – binnen en buiten de branche – helpen de juiste stap naar digitaal te maken.

Edwin Deijs, Directeur Relatiebeheer bij Hoffelijk: “Ergens is het mooi dat opleiders in deze periode hun trainingen verplaatsen naar digital classrooms. Je hoort cursisten na afloop alleen nooit zeggen dat het ook echt een verbetering was ten opzichte van klassikaal. Dat komt omdat de opleidingen zijn ontworpen zijn vanuit de gedachte om klassikaal aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een vaardigheidstraining, waarbij je de opleiding ontwerpt in de wetenschap dat je klassikaal alle non-verbale signalen van de hele groep kunt opvangen. Tot aan elke oogbeweging toe. Online gaat dat niet. Een speciaal voor klassikaal onderwijs ontworpen opleiding leent zich er vanaf de oorsprong dus al niet voor om digitaal te geven.”

Digitale verkleedpartij

Hij zet deze stelling kracht bij door de leeromgeving te vergelijken met de Hollandse fiets. Deijs: “Een stadsfiets is niet ontworpen om mee door het bos te crossen. Het kan wel, maar al snel zul je merken dat hij daar niet voor bedoeld is. Dan kun je je stadsfiets wel aanpassen met nieuwe banden en een ander zadel, maar in de basis blijft het een stadsfiets en zal het nooit een mountainbike worden. Zo is het met een klassikale training ook. Die verander je niet in een digital classroom, je verkleedt hem alleen zo”.

Kennisplatform

Volgens Hoffelijk moet een opleider als eerste bepalen of het wel echt in het belang van de cursist is om een opleiding op korte termijn te geven. Kan de opleiding uitgesteld worden? De opleider merkt dat die vraag vaak niet wordt gesteld. Deijs: “We zien bijvoorbeeld vaardigheidstrainingen die in het kader van de PE SEH in heel 2020 kunnen worden gevolgd. Die kunnen ook prima na de zomer worden gegeven. Bovendien zijn vaardigheidstrainingen nu echt trainingen waar klassikaal onderwijs vaak juist wél een meerwaarde is. Uitstellen tot na de zomer geeft je als opleider de kans om óf de ontwikkelingen rondom corona in de gaten te houden en je opleiding volgens de richtlijnen van het RIVM bewust weer klassikaal te gaan geven, óf om de komende periode te gebruiken om echt terug te gaan naar de tekentafel en van scratch af aan een online opleiding te ontwikkelen.”

Waar Hoffelijk eerder haar expertise deelde op het gebied van Advies op afstand, Werken op afstand en Solliciteren op afstand, gaat het aanvullend daarop nu ook haar expertise op het gebied van online onderwijs delen via het kennisplatform Leren op afstand. Deijs: “Wij hebben de afgelopen jaren al veel geleerd en willen andere opleiders die nu pas starten met online onderwijs behoeden voor het maken van bepaalde denkfouten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.