Klantidentificatie ING en Hypotheker via OcktoID

0

ING en De Hypotheker zetten met het toevoegen van digitale identificatie bij een hypotheekaanvraag een volgende stap in het gebruik van brondata. Ockto faciliteert de nieuwe dienst met de toepassing OcktoID. Een kopie van het identiteitsbewijs is daarmee bij deze partijen verleden tijd.

Klanten van ING en De Hypotheker hebben al de mogelijkheid om bijna alle benodigde gegevens voor een hypotheekaanvraag zelf via de app van Ockto te verzamelen. OcktoID zal hier naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 aan toegevoegd worden. Daarmee zal ook het kopie identiteitsbewijs langzamerhand verdwijnen uit het hypotheektraject, wat voor minder fouten zorgt. Klanten identificeren zich met OcktoID digitaal via iDIN en de BasisRegistratie Personen (BRP).

OcktoID

iDIN is een identificatiemethode waarmee consumenten zich met de inlogmiddelen van hun eigen bank identificeren. Voor financiële instanties die onder de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme) vallen zijn meestal naast het identificeren met iDIN aanvullende gegevens nodig. Om te zorgen voor een complete gegevensset met alle benodigde data zijn ook gegevens vanuit de BRP nodig, zoals het actuele adres. Met een crosscheck tussen de beide bronnen worden eventuele afwijkingen door OcktoID gesignaleerd.

Foutgevoelig document

Jacques Schram, manager hypotheken aanvraag en acceptatie bij ING: “Het vervangen van face-to-face identificatie door digitale identificatie is een grote stap voorwaarts naar een eenvoudiger, documentloos aanvraagproces voor klanten en adviseurs. Het identificatiebewijs moet voor vrijwel elke aanvraag door klanten worden aangeleverd. Uit onze cijfers blijkt dat dit document in de top 3 staat van documenten die opnieuw opgevraagd moeten worden, wat dus tot veel extra werk leidt voor klant, adviseur en geldverstrekker. Met OcktoID wordt het nu mogelijk om het intermediair een bindend aanbod uit te brengen zonder dat het uploaden van documenten nodig is.”

Jasper Cuijten, directeur business development bij De Hypotheker voegt daaraan toe: “We zeer verheugd dat we in samenwerking met ING na 37 jaar het kopie identiteitsbewijs uit de hypotheekaanvraag laten verdwijnen. Een nieuwe mijlpaal binnen de hypotheekbranche. Door de inzet van OcktoID bieden wij onze adviseurs een geautomatiseerd en uniform proces voor de identificatie en verificatie van de klant.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.