Klantcontactmoment: huurtoeslag 2020

0

Sinds per 1 januari 2020 de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen, komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn veel huurders hiervan echter niet op de hoogte en lopen zij de huurtoeslag mis.

Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon het recht op huurtoeslag in één keer vervallen als iemand een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als het inkomen stijgt, krijg iemand minder huurtoeslag. Bij een kleine stijging valt de huurtoeslag dus niet langer plotseling helemaal weg. De Belastingdienst roept huurders nu op om vóór 1 september 2021 de huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag. Daar kan ook een proefberekening worden gedaan.

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet iemand 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent een eigen toegangsdeur die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Ook het inkomen mag niet te hoog zijn en het vermogen niet te groot. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor de huurtoeslag over 2020:

  • Huur- en servicekosten van de woning mochten vorig jaar niet hoger zijn dan 737,14 euro per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal 432,51 euro zijn.
  • Het eigen vermogen mocht op 1 januari 2020 niet meer dan 30.846 euro bedragen. Voor partners samen gold een maximum eigen vermogen van 61.692 euro. Als er sprake is van medebewoners, dan mochten zij per persoon ook niet meer dan 30.846 euro aan vermogen hebben.

Aanvraag loopt automatisch door

Huurtoeslag over 2020 moet vóór 1 september 2021 aangevraagd worden. Een aanvraag loopt automatisch door in 2021. Daarom is het belangrijk om veranderingen in de persoonlijke situatie in 2021 door te geven of de huurtoeslag te stoppen per 31 december 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.