Klant wil verduurzaming snel terugverdienen

0

Als zonnepanelen binnen 10 jaar kunnen worden terugverdiend, zegt ruim een derde (36%) van de 38.000 consumenten die door het ING Economisch Bureau zijn ondervraagd ze aan te zullen schaffen. Wordt de terugverdientijd verkort naar 5 jaar dan is 47% bereid ze aan te schaffen.

Vooruitlopend op de bekendmaking morgen van de hoofdlijnen van het klimaatakkoord, heeft ING Economisch Bureau de mening gepeild van de consument op belangrijke onderdelen van het akkoord. Het klimaatakkoord voorziet in maatregelen om de woning te isoleren en energie te besparen, hogere belastingen op gas en een terugleversubsidie voor huishoudens die zelf energie opwekken. Maatregelen die de portemonnee van de consument raken.

Gebouwgebonden financiering

Ruim 45% van de respondenten geeft aan de afgelopen 12 maanden energiebesparende maatregelen te hebben genomen. In een poging de stijgende energielasten naar beneden te krijgen zal dat percentage verder oplopen. ING: “Het klimaatakkoord heeft veel aandacht voor energiebesparing en isolatie. Voorstel is dat huizenkopers bij de aankoop van een woning een aanbod krijgen om deze te isoleren, met bijbehorende financieringsmogelijkheden. Nieuw instrument is de gebouwgebonden financiering. Deze financiering hangt aan de woning en gaat bij verkoop over op de nieuwe eigenaar. De maatregelen moeten het voor consumenten aantrekkelijker maken om (nog) meer te investeren in energiebesparing.”

Hogere energiebelasting

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onlangs uitgerekend dat de kosten van de transitie naar een co2-arme economie ongeveer 2,5 miljard euro in 2030 bedragen. Dat komt neer op zo’n 30 euro per maand per huishouden. Het is volgens ING daarom niet onwaarschijnlijk dat energiebelastingen op termijn gaan stijgen.

Terugleversubsidie

ING verwacht dat het klimaatakkoord voortbouwt op het voornemen uit het regeerakkoord om de huidige salderingsregeling vanaf 2020 te vervangen door een terugleversubsidie. Deze subsidie bepaalt wat de consument krijgt voor zijn zelf opgewekte overtollige stroom. ING: “Dat is dus medebepalend voor de terugverdientijd, naast bijvoorbeeld een subsidie op de aanschaf en de reguliere energietarieven. De overheid streeft ernaar de terugverdientijd op 7 jaar te houden. Ondanks dat de meerderheid van de respondenten liever een terugverdientijd van 5 jaar of korter heeft, lijkt er nog steeds een grote groep bereid zonnepanelen aan te schaffen onder de nieuwe regeling. Een subsidie op de aanschaf van zonnepanelen vindt een overgrote meerderheid logisch. Ruim driekwart (78%) ziet daarbij een rol voor de overheid.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.