‘Klakkeloos VIA accorderen kost 400 euro’

0

De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek zijn een samenwerking aangegaan met online aangifteprogramma Bokkz. Het is een initiatief om de kennis van belastingadviseurs toegankelijk te maken voor iedereen. “Hierdoor ziet de burger bij het doen van belastingaangifte geen financieel aantrekkelijke regelingen en aftrekposten over het hoofd. Dat kan een gemiddeld huishouden per jaar 400 euro schelen”, aldus de initiatiefnemers.

De Belastingdienst heeft op 1 maart de app gelanceerd voor de inkomstenbelasting 2015. Deze bevat dezelfde functies als vorig jaar: burgers kunnen inloggen met DigiD en de vooraf ingevulde aangifte (VIA) gegevens bekijken. Bij akkoord kunnen zij verzenden. Bij geen akkoord kunnen zij via mijn.belastingdienst.nl alsnog online aangifte doen.

Wouter Nijssen, directeur van Bokkz: “Door actief aan te sturen op de aangifteroute via de app van de Belastingdienst ontneemt de overheid de burger de mogelijkheid om gebruik te maken van een significant aantal aftrekposten en regelingen. Bij elkaar opgeteld ‘verliest’ een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks zo’n 400 euro netto. Daarnaast is een veelheid aan inkomensondersteunende maatregelen niet terug te vinden in de VIA. Naar verluidt – het exacte bedrag is onbekend – zou het ondergebruik hiervan in Nederland jaarlijks zo’n 2 miljard bedragen. Dit is gemiddeld 281 euro per huishouden.”

Inkomensondersteunende regelingen

Lodewijk van der Heijden, directeur Distributie bij De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek: “Niet iedereen weet op welke financiële regelingen hij precies recht heeft. Een belastingadviseur wel. Deze kost echter al snel een paar honderd euro per uur. Voor een klein bedrag heb je een online aangifteprogramma zoals Bokkz. Dan doe je de aangifte zelf, maar vergeet je geen enkele regeling. Na bepaling van het belastbaar inkomen toetst Bokkz automatisch of mensen in aanmerking komen voor een van de 59 inkomensondersteunende regelingen. Hierdoor laat je dus nooit meer geld liggen en is de kleine investering snel terug verdiend.”

Het gebruik van Bokkz kost 25 euro voor particuliere huishoudens en 60 euro voor zzp’ers. Het is onder andere beschikbaar via deelnemende kantoren van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.