Klachten over schadeafwikkeling verzekeraars

0

The Financial Ombudsman Service (FOS), de Britse ombudsman voor klachten over financiële dienstverleners, maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid klachten over de schadeafwikkeling door verzekeraars.

Meer dan de helft van alle 33.172 zogeheten non protection insurance (PPI)-claims, klachten niet gerelateerd aan inkomensbeschermingsproducten, had vorig jaar betrekking op de afwikkeling van schadeclaims. Dit is het hoogste aantal klachten sinds de oprichting van de FOS in 2000. De financiële ombudsman ziet schaderegeling als primaire taak voor schadeverzekeraars en riep hen dan ook op de schaderegeling beter ter hand te nemen.

De FOS zag vorig jaar met name het aantal geschillen over autoschadeclaims met 60% toenemen, onder meer vanwege een groter beroep van verzekeraarszijde op verzwijging bij het aangaan van de polis. Bovendien is er volgens de financiële ombudsman bij verzekeraars vaker uitgegaan van (het vermoeden van) fraude zonder dat de verzekerde om een nadere verklaring wordt gevraagd. Bij opstal- en inboedelverzekeringen zegt de FOS voorbeelden van slecht onderzoek door schade-experts waar te nemen.
 
In zijn jaarverslag over 2012 schrijft de Britse financiële ombudsman letterlijk: “We zien in toenemende mate zaken waarin de schadeclaim wordt afgewezen op basis van het ‘goede gevoel en instinct’ van de schade-expert in plaats van op specifieke bewijzen. Waar we dit contesteerden, hebben we om nadere informatie van de betrokken verzekeraar moeten vragen, terwijl in die periode de schadelast aan verzekerde ’s eigendommen verder opliepen, met name tijdens schadeclaims als gevolg van het slechte weer. Vooropgesteld, het is begrijpelijk dat verzekeraars schadeclaims strikter beoordelen, zeker gezien het toenemende aantal gevallen van fraude,  maar dat neemt niet weg dat zij  ervoor moeten waker het kind met het badwater weg te gooien door zonder gedegen onderzoek terechte schadeclaims af te wijzen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.