Klaas Knot: ‘Sterk door gehamer op buffers’

0

In het DNB Jaarverslag 2019 schrijft president Klaas Knot dat de wereld in de afgelopen 10 jaar zodanig is veranderd, dat we op een aantal belangrijke terreinen geheel nieuwe keuzes moeten maken. Bij de presentatie vorige week, stelde hij vast dat hetzelfde nu van toepassing is op een periode van 10 dagen.

“Hoe anders was de wereld nog maar enkele weken geleden. In een paar weken tijd heeft het coronavirus de wereld in een diepe crisis gestort. Ook het eurogebied en Nederland zullen te maken krijgen met een recessie. Over hoe lang en diep die zal zijn, tasten we nog in het duister”, aldus Knot.

Arbeidsmarkt

Hoewel voor het eurogebied en Nederland nog geen harde data beschikbaar zijn, is het volgens de bankpresident goed mogelijk dat de eerste krimp sterker zal zijn dan tijdens de kredietcrisis. De scenario-analyse van het CPB bevestigen dit beeld, stelt hij vast. “In drie van de vier scenario’s is de ogenblikkelijke neergang dieper dan in de kredietcrisis. Ook op de arbeidsmarkt gaan harde klappen vallen, en dat zal vooral werknemers met een tijdelijk contract raken, die internationaal vergeleken in Nederland weinig bescherming genieten. Wie daarmee met stelligheid beweert dat de bbp-groei dit jaar ergens binnen deze scenario’s uitkomt, die heeft het mis. Terecht waarschuwt het CPB dat vanwege de uitzonderlijk grote onzekerheid de scenario’s niet mogen worden opgevat als een onder- of bovengrens.”

Buffers, buffers, buffers

De uitgangspositie voor Nederland is volgens Knot mede dankzij de inspanningen van de toezichthouder relatief gunstig. “DNB heeft in de afgelopen jaren, soms tot vervelens toe, gehamerd op de noodzaak van buffers, buffers en buffers. Op deze wijze heeft Nederland aan haar weerstandsvermogen gewerkt dat nu volop zal worden aangesproken om de economische impact van de crisis te beheersen. Het is nog te vroeg voor een post mortem, maar het belang buffers op te bouwen in goede tijden, lijkt me nu al een belangrijke les van deze crisis.”

Ook banken en verzekeraars hebben na de financiële crisis hun buffers hebben versterkt, waardoor de uitgangspositie nu veel beter is dan in 2008.

Bedrijven redden

Zoals eerder aangegeven zal het verloop van de nieuwe crisis door verschillende factoren anders zijn dan bij de vorige crisis het geval was. Knot: “De directe oorzaak van de economische crisis ligt niet zoals bij de vorige crisis, in de economie of in de financiële sector zelf. Dit is in eerste aanleg een medische crisis. Er is daarom hoop op een relatief snel herstel zodra het virus eenmaal onder controle is. Er is geen reden te veronderstellen dat we na deze crisis hetzelfde taaie en pijnlijke proces van balansherstel bij banken, burgers en bedrijven hoeven door te maken als in de nasleep van de vorige crisis.”

Daarvoor is het volgens Knot wel essentieel dat we zoveel mogelijk permanente economische schade tegengaan door ervoor te zorgen dat banken niet in de problemen komen en bedrijven niet omvallen.” Daar is het beleid van de Nederlandse regering, van DNB en van de ECB dan ook precies op gericht. Maar het betekent ook dat het monetaire en budgettaire beleid niet de oorzaak van deze in essentie exogene, medische schok kan oplossen en kan wegnemen.”

Nieuwe digitale ervaringen

Tot slot vraagt Knot aan eenieder om deze crisis ook vooral te gebruiken om het herstel zo in te richten dat het bijdraagt aan een duurzame groei. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de noodzakelijke vergroening van onze economie, het verder bouwen aan innovatie en digitalisering – we doen hier nu veel ervaring mee op – en de noodzaak om de groei via publieke investeringen te versterken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.