Kijk niet naar de rente maar naar de centen

0

Sinds enige tijd loop ik rond in de wereld van hypotheken. Het verbaast me nog steeds dat iedereen in die wereld zoveel waarde blijft hechten aan rentelijstjes. Ik heb namelijk nog nooit gezien dat iemand bij de bakker zijn broodjes betaalde met procenten.

Mijn stelling is: Kijk niet naar de rente maar naar de centen!

Auteur: Gerard Looijen, Director Finance & Risk bij Jungo

Op verjaardagen blijft de hypotheek een dankbaar onderwerp. Het gaat dan over ‘dat die banken zo moeilijk doen’, of ‘waarom het zo lang moet duren voor je duidelijkheid hebt’ en natuurlijk is het leuk om je buurman af te troeven met een ‘goedkopere hypotheek. Euro’s vergelijken is dan lastig, want misschien heb jij veel meer geleend. Dus is de vraag altijd “welke rente betaal jij eigenlijk?”. Als de buurman dan 0,2% hoger zit, voelt dat toch als winnen. Maar is dat ook zo…

Werkelijke kostprijs

Dat de consument zijn rente vergelijkt met die van zijn buurman is begrijpelijk. Opvallender is dat adviseurs dat vaak ook doen. Sterker nog, de meeste adviespakketten waar ze gebruik van maken doen dat ook. Dat vind ik bijzonder. Als iemand moet weten dat de rente die gepubliceerd wordt door aanbieders weinig zegt over de kosten van de hypotheek, dan is het wel de adviseur. Als je wilt weten of je de maandlast kunt betalen kijk je toch ook niet naar het percentage? Natuurlijk niet, je kijkt naar wat je echt betaalt in euro’s! Dus waarom niet kijken naar de euro’s bij het vergelijken van aanbieders? Maakt het dan zoveel uit of je op rente of euro’s vergelijkt? Wat veel of weinig is bepaald de klant. De één vindt een besparing van € 50 per jaar al heel wat, terwijl een ander € 100 per maand meer betaald voor een bekende naam.

De rol van de adviseurs en de aanbieders is in elk geval de klant zuiver en duidelijk te informeren, zodat de klant zijn eigen keuze kan maken. Daar past het bij om te laten zien wat een hypotheek werkelijk kost. Wat is dan het verschil tussen kijken naar rente of euro’s? Op 19 november 2018 zag de markt er als volgt uit:

Top 10 aanbieders
Op basis van rentes bij 20 jaar rentevast

  1. Tulp 2,65%
  2. Colibri 2,76%
  3. Venn 2,77%
  4. ASR 2,80%
  5. Jungo 2,80%
  6. ING 2,81%
  7. Bij bouwe 2,83%
  8. Argenta 2,85%
  9. Munt 2,85%
  10. NN 2,90%

Top 10 aanbieders
Op basis van euro’s bij 20 jaar rentevast

Rente of centen

De nummer 1 in euro’s is de nummer 5 op basis van rente. Wanneer we de totale kosten die de verschillende aanbieders in rekening brengen vergelijken ten opzichte van de rentes, krijg je dus een heel ander beeld. Dan blijkt ‘goedkoop’ toch iets minder voordelig. De vraag die dan overblijft is of je moet vergelijken op basis van de looptijd van de hypotheek of op basis van de rentevast periode. Hier ligt een schone taak voor de adviseur. Dat is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie en van de wensen van de klant. Een ding staat wat mij betreft dus vast: Ga je hypotheken vergelijken? Kijk dan niet naar de rente, maar naar de centen.

Over de auteur:
Gerard Looijen is Director Finance & Risk bij Jungo. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de financiële sector en schrijft op persoonlijke titel over zaken die hem opvallen in de markt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.