Kifid zet streep door afwijzing coronaclaim

0

Omdat de voorwaarden van de reispolis verschillend uitgelegd kunnen worden, volgt de Geschillencommissie van Kifid de voor klager meest gunstige uitleg. Verzekerde ontvangt alsnog een deel van de extra verblijfkosten die zijn gemaakt als gevolg van een door corona gecancelde terugvlucht.

Vanwege coronamaatregelen is de terugvlucht van een consument vanuit Marokko naar Nederland begin april 2020 door de luchtvaartmaatschappij geannuleerd. Ook de later geplande terugvluchten op 9 april, 11 mei en 1 juni zijn om dezelfde reden geannuleerd. De man claimt tevergeefs op zijn reisverzekering de extra verblijfkosten.

Die afwijzing houdt geen stand bij de Geschillencommissie van Kifid. Die oordeelde onlangs dat de bijzondere voorwaarden van de SNS Reisverzekering in het voordeel van de consument moeten worden uitgelegd. Volgens deze voorwaarden vergoedt de verzekeraar extra verblijfkosten voor maximaal tien dagen bij een vertraging van minimaal acht uur. De man krijgt alsnog zijn extra verblijfkosten voor maximaal tien dagen vergoed. Dit komt neer op ruim 650 euro.

De zaak

Een consument ziet zijn terugvlucht op 2 april 2020 vanuit Marokko naar Nederland geannuleerd. Dit als gevolg van de coronamaatregelen in Marokko. De man moet langer in Marokko blijven. Hij neemt contact op met de alarmcentrale van zijn reisverzekeraar om toestemming te vragen voor het maken van noodzakelijke kosten voor een onverwacht langer verblijf. Dit verzoek wordt afgewezen. De consument boekt terugvluchten voor 9 april, 11 mei en 1 juni, welke ook worden geannuleerd vanwege coronamaatregelen in Marokko.

Geen natuurgeweld

De consument claimt bij de verzekeraar vervolgens vergoeding van de extra verblijfkosten voor maximaal tien dagen vanwege zijn onverwacht langere verblijf in Marokko. Volmachtkantoor Nederland weigert namens de verzekeraar vergoeding, met verwijzing naar de bijzondere voorwaarden. Daarin staat volgens de gevolmachtigde dat extra verblijfkosten alleen gedekt zijn in geval van een vertraging die het gevolg is van een natuurramp. In eerdere uitspraken heeft de Geschillencommissie echter al geoordeeld dat een pandemie, zoals het coronavirus, geen natuurgeweld is.

Voorwaarden anders uit te leggen

In deze klachtzaak gaat het volgens Kifid in de kern om de uitleg van een tekstalinea in de bijzondere voorwaarden van deze reisverzekering. De verzekeraar en de verzekerde interpreteren de betreffende tekstalinea – dat bepaalt welke kosten de verzekeraar vergoedt in welke gevallen – verschillend. De Geschillencommissie stelt vervolgens vast dat het artikel in de voorwaarden inderdaad verschillend kan worden uitgelegd, en volgt om die reden de voor de consument meest gunstige uitleg.

Dit betekent in deze klachtzaak dat volgens de bijzondere voorwaarden van deze reisverzekering de consument terecht vergoeding claimt van zijn extra verblijfkosten voor maximaal tien dagen vanwege onverwacht langer verblijf in Marokko. De uitspraak is bindend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.