Kifid: ‘Variabele rente nieuwe woninghypotheken referentierente consumptief krediet’

0

Voor het berekenen van mogelijk te veel betaalde rente op doorlopend consumptief krediet met variabele rente moeten kredietverstrekkers vanaf mei 2022 de DNB-rentereeks voor variabele rente op nieuwe woninghypotheken als basis gebruiken. Dit betekent dat voor doorlopend consumptief krediet met variabele rente geldt dat vanaf mei 2022 de referentierente gelijk is aan de DNB-rentereeks voor variabele rente op nieuwe woninghypotheken vermeerderd met 5,28 procentpunt.

Dit heeft de Geschillencommissie van Kifid bepaald, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde uitspraak. Met deze maatstaf volgt de Geschillencommissie de conclusies en het advies uit het deskundigenrapport ‘Onderzoek alternatieve referentierente doorlopend consumptief krediet’. Deze uitspraak geeft antwoord op de vraag welke referentierente kredietverstrekkers vanaf mei 2022 moeten gebruiken bij het berekenen van mogelijk te veel betaalde rente op doorlopend consumptief krediet met variabele rente. Een vraag die is opgekomen nadat DNB per 1 april 2022 noodgedwongen moest stoppen met publicatie van de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet. Duidelijkheid over de te gebruiken referentierente hebben kredietverstrekkers nodig bij de uitvoering van door henzelf getroffen compensatieregelingen voor doorlopend consumptief krediet met variabele rente en voor zover de kredietovereenkomst na 1 mei 2022 nog doorloopt.

Deskundigenrapport

Op verzoek van Kifid en in samenspraak met betrokken consumentenorganisaties en kredietverstrekkers hebben twee onafhankelijk deskundigen geïnventariseerd wat een geschikt alternatief zou kunnen zijn voor de tot mei 2022 gebruikte DNB-rentereeks voor doorlopend consumptief krediet. Hun bevindingen hebben zij vastgelegd in het deskundigenrapport ‘Onderzoek alternatieve referentierente doorlopend consumptief krediet’ . Dit rapport wijst uit dat de variabele rente op nieuwe woninghypotheken bruikbaar is als alternatief voor het bepalen van de referentierente voor doorlopend consumptief krediet. De Geschillencommissie volgt deze conclusie van de deskundigen.

Nieuwe maatstaf voldoet aan randvoorwaarden

DNB publiceert het variabele rentetarief voor nieuwe woninghypotheken op zijn website en daarmee is het openbaar. Verder voldoet deze rentereeks aan de randvoorwaarden die consumentenorganisaties en kredietverstrekkers hebben gesteld als het gaat om bestendigheid, tijdigheid en het definitieve karakter van de publicatie. Om ervoor te zorgen dat de DNB-rentereeks voor variabele rente op nieuwe woninghypotheken aansluit op de DNB-rentereeks voor doorlopend consumptief krediet die geldt als referentierente van 1 juni 2010 tot 1 mei 2022, adviseren de deskundigen een opslag van 5,28 procentpunt toe te passen. Ook op dit punt volgt de Geschillencommissie het advies van de deskundigen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.