Kifid sluit mkb-loket rentederivaten

0

Op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) sluit Kifid na vijf jaar het tijdelijk loket Rentederivaten MKB per 15 januari 2021. Eind december 2020 heeft het klachteninstituut de laatste nog in behandeling zijnde klacht van een ondernemer over zijn rentederivaat afgesloten.

Nu Kifid geen klachten over rentederivaten meer in behandeling heeft, zien de banken geen reden om het tijdelijke loket bij Kifid nog langer open te houden. Het tijdelijke rentederivaten-loket was alleen open voor klachten over rentederivaten van kleinzakelijke ondernemers. Dat wil zeggen: bedrijven met maximaal 50 werknemers en een omzet/balanstotaal van minder dan 10 miljoen euro. De klacht moest betrekking hebben op een rentederivaat afgesloten in het kader van zakelijke kredietverlening bij ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS REAAL of Van Lanschot. En de looptijd van het rentederivaat was op 1 april 2011 nog niet geëindigd.

80 klachten

Ruim 80 ondernemers met een rentederivaat hebben zich in de afgelopen jaren zich bij Kifid gemeld met een klacht. Kifid heeft voor ruim twintig ondernemers een bemiddelingsresultaat bereikt; in deze klachten hebben bank en ondernemer samen alsnog een oplossing gevonden. De Geschillencommissie Rentederivaten heeft in ruim 10 klachtzaken een uitspraak gedaan. Tegen twee van deze uitspraken is beroep ingesteld. Over die klachten heeft de Commissie van Beroep in 2018 opnieuw geoordeeld en uitspraak gedaan.

Een groot aantal klachten is de afgelopen twee jaar ingetrokken, nadat ondernemers van hun bank een aanbod hadden ontvangen volgens het Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK). Ondernemers die specifiek een klacht hebben naar aanleiding van dit aanbod moeten daarvoor bij de Geschillencommissie Uniform Herstelkader zijn; deze klachten behandelt Kifid niet.

Klein zakelijke ondernemers

Het tijdelijke rentederivaten-loket was alleen open voor klachten over rentederivaten van kleinzakelijke ondernemers. Dat wil zeggen: bedrijven met maximaal 50 werknemers en een omzet/balanstotaal van minder dan 10 miljoen euro. De klacht moest betrekking hebben op een rentederivaat afgesloten in het kader van zakelijke kredietverlening bij ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS REAAL of Van Lanschot. En de looptijd van het rentederivaat was op 1 april 2011 nog niet geëindigd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.