Kifid last denkpauze rentederivaten in

0

Kifid geeft kleine ondernemers die een klachtzaak hebben lopen bij het mkb-derivatenloket meer ruimte om zich te beraden over de gevolgen van de coulanceregeling Herstelkader voor de rentederivaten. Momenteel heeft Kifid nog 45 klachtzaken over mkb-rentederivaten in behandeling.

In de tussentijd kan de ondernemer in overleg treden met zijn bank. Rabobank, ABN AMRO Bank, ING Bank, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers hebben het Herstelkader geaccepteerd. De procedure bij Kifid zal worden aangehouden zolang partijen tijd voor overleg nodig hebben. Als deze weg uitmondt in een schikking, dan wordt de procedure beëindigd.

Kifid heeft al 28 van deze zaken afgehandeld, waarvan er 15 zijn geschikt. Eén klachtzaak is toegewezen en twee zijn afgewezen. De overige klachtzaken zijn om inhoudelijke of procedurele redenen geëindigd.

Pauze klachtzaak geen verplichting

Ondernemers die geen belang hechten aan het aanhouden van de behandeling van hun klacht kunnen de procedure bij Kifid zonder ‘denkpauze’ voortzetten. Dat geldt overigens ook in het geval de betrokken bank de procedure wel zou willen aanhouden.

Deutsche Bank beraadt zich nog over deelname aan de collectieve regeling. Kifid acht het uit praktische overwegingen aanvaardbaar de klachten over Deutsche Bank aan te houden totdat duidelijkheid is verkregen over het standpunt van deze bank. Kifid gaat er vanuit dat hierover binnen een maand duidelijkheid zou moeten zijn.

Herstelkader rentederivaten

Het Herstelkader voor de rentederivaten is een collectieve regeling. Hierin is aangegeven hoe deelnemende banken beoordelingen moeten uitvoeren en welke eventuele herstelacties moeten worden uitgevoerd om mkb’ers die rentederivatencontracten hebben afgesloten te compenseren in de vorm van een coulancevergoeding. De procedure voor een coulancevergoeding onder het Herstelkader loopt anders dan de individuele klachtbehandeling bij het Kifid.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.