Kifid: ‘Inleg terug na te risicovolle beleggingen’

0

Twee senioren die via WorldWideBroker (WWB), een voorganger van vermogensbeheerder Blacktower belegden, krijgen bijna een halve ton terug die in te risicovolle beleggingen was gestopt.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van het Kifid, klachteninstituut voor de financiële sector. De twee spaarders, in 2012 tussen de 66 en 75 jaar, kozen voor het risicoprofiel ’gebalanceerd’. Zij gaven aan een verlies of winst van 10% acceptabel te vinden.

De twee investeerden in 2012 op basis van advies van WWB 22.500 euro in het Axiom Legal Financing Fund en ongeveer 22.500 euro in het LM Managed Performance Fund. Beide investeringen verloren hun waarde volledig.

Beleggen in de fondsen Axiom en LM valt ook volgens de voorwaarden in de risicoklasse hoog. Dat was niet waar de beleggers voor hadden gekozen. Zij eisten hun inleg terug, vermeerderd met rente en stapten uiteindelijk naar het Kifid.

Blacktower, dat in Gibraltar is gevestigd, bestreed niet dat de risicoklasse van de belegging te hoog was. Het vond echter dat het Kifid geen bindende uitspraken over hen kon doen.

Het Kifid benadrukt echter dat de beleggers er door de voorwaarden en correspondentie van de investeringsmaatschappij vanuit mochten gaan dat het bedrijf ook in Nederland was gevestigd en onder toezicht stond van de AFM. Zo had het bedrijf een Nederlands KvK-nummer.

Het klachteninstituut bepaalde dat Blacktower de consumenten hun inleg binnen vier weken moet terugbetalen. “De slotsom is dat WWB de aankoop van participaties Axiom en LM niet aan consumenten heeft mogen adviseren gelet op hun risicobereidheid en daarmee toerekenbaar jegens hen is tekortgeschoten”, aldus het Kifid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.