Kifid gebruikt nieuwe boeteregels in oude zaak

0

Ondanks dat de nieuwe boeteregels niet van toepassing waren, heeft de Geschillencommissie Kifid in een zaak over een tussentijdse rentewijziging wel gebruik gemaakt van de nieuwe boeteregels om de ‘redelijkheid en billijkheid’ van de berekende boeterente te toetsen.

Een consument wil in oktober 2016 tussentijds de rente wijzigen van zijn hypotheek, waarvan de rentevastperiode (rente 5,5%) loopt tot 2019. Nationale-Nederlanden Bank stelt een nieuwe rentevastperiode voor van 20 jaar tegen een rente van 2,9%. Vanwege de tussentijdse rentewijziging heeft de bank berekend dat de consument ruim 53.000 euro boeterente moet betalen. De consument vindt dat de bank ruim 20.000 euro teveel boeterente in rekening brengt en doet daarover zijn beklag bij Kifid. Van schade bij consument is overigens geen sprake omdat tijdens de zitting is gebleken dat consument het voorstel tot vervroegde renteherziening van de bank niet heeft geaccepteerd en hij daarom ook geen boeterente verschuldigd is geworden. De Commissie wijst de vordering af.

Nieuwe boeteregels toegepast

Uit de overwegingen in deze uitspraak valt echter wel een ander belangrijk punt af te leiden. In deze kwestie gaat het om een rentewijziging waarbij de aflossing ‘fictief’ is, waardoor de nieuwe boeteregels niet van toepassing zijn, aldus de Geschillencomissie. De bank mag de boeterente dan ook naar eigen inzicht berekenen, zolang de grenzen van redelijkheid en billijkheid niet worden overschreden.

De Commissie oordeelt dat het wijzigen van het overeengekomen rentetarief, tijdens de rentevastperiode op verzoek van de geldlener, voor wat betreft de boeteberekening wordt gezien als aflossing van het desbetreffende bedrag en het verstrekken van een nieuwe geldlening met een ander rentetarief en/of een andere rentevastperiode. Om die reden oordeelt de Commissie anders dan voorheen gebruikelijk was, dat voor het beoordelen van ‘redelijkheid en billijkheid’ toch gebruik gemaakt kan worden van de uitgangspunten zoals die te vinden zijn in de nieuwe boeteregels.

De hele uitspraak is hier te vinden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.