Kifid buigt zich over eerste Yarden-zaken

0

Van de ruim 120 klachten die Kifid vorig jaar heeft ontvangen over de door Yarden doorgevoerde wijziging van de verzekeringsvoorwaarden van de pakketpolis, heeft de Geschillencommissie nu drie klachten in behandeling genomen. Een eerste Yarden-uitspraak wordt pas ver na de zomer verwacht.

De solvabiliteitspositie van Yarden dook in het derde kwartaal van 2018 onder de wettelijke norm van 100% en de directie van Yarden nam orthodoxe maatregelen om het tij te keren. Er ontstond grote ophef toen de uitvaartverzekeraar vorig jaar de rechten van haar pakketpolishouders plotseling afwaardeerde. Hierdoor is vanaf 1 januari 2020 de waarde van het uitvaartpakket van zo’n 390.000 verzekerden bij Yarden gemaximeerd. Gaan de kosten van bijvoorbeeld crematoria, kist of vervoer omhoog, dan moet de verzekerde die zelf bij betalen. Om die maatregel door te voeren, heeft Yarden een beroep gedaan op de ‘en-bloc-clausule’.

DELA

Naast rechtszaken zijn verzekerden ook naar Kifid gestapt. Zodra in de drie geselecteerde klachten uitspraak heeft gedaan, zal duidelijk zijn hoe de Geschillencommissie oordeelt over de door Yarden doorgevoerde wijziging in de verzekeringsvoorwaarden. De Geschillencommissie verwacht in juli en augustus voor de drie in behandeling zijnde klachten hoorzittingen te kunnen houden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van betrokken consumenten en verzekeraar. In de regel volgt binnen 90 dagen na een hoorzitting uitspraak. Een eerste uitspraak over deze Yarden-klachten zal de Geschillencommissie naar verwachting dan ook pas in september/oktober kunnen doen. De aangekondigde overname van Yarden door DELA loopt ook al vertraging op omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwars ligt.

Voorbeelduitspraak

Totdat de Geschillencommissie uitspraak heeft gedaan in deze drie zaken, houdt Kifid vergelijkbare klachten over de Yarden-pakketpolis aan. Consumenten van wie de klacht is of wordt aangehouden, krijgen hierover bericht van Kifid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.