Kifid anonimiseert minder gegevens in uitspraken

0

Recent heeft Kifid haar werkwijze voor het anonimiseren van uitspraken van de Geschillencommissie en de Commissie van Beroep aangepast. De vernieuwde werkwijze voor het anonimiseren van uitspraken van Kifid sluit aan bij de manier waarop de rechtspraak haar uitspraken anonimiseert.

Tot voor kort anonimiseerde Kifid ook zaken die geen betrekking hebben op natuurlijke personen. Die werkwijze ging feitelijk verder dan strikt noodzakelijk. Met de vernieuwde werkwijze voor anonimiseren volgt het klachteninstituut wat gebruikelijk is in de praktijk van de rechtspraak. Het algemene uitgangspunt is en blijft dat gegevens die een natuurlijke persoon direct identificeren worden geanonimiseerd.

Aanpassingen

Voortaan zullen in gepubliceerde uitspraken van de Geschillencommissie en de Commissie van Beroep van Kifid de volgende veranderingen zichtbaar zijn:

  • De naam van een professioneel vertegenwoordiger wordt niet meer geanonimiseerd.
  • De namen van professionele deskundigen, zoals schade-experts of medische deskundigen, worden niet meer geanonimiseerd.
  • Namen van instellingen en organisaties zoals ziekenhuizen, overheidsinstanties e.d. worden niet meer geanonimiseerd; namen van medewerkers van betreffende instellingen wel.

Uitzonderingen

Plaatsen en landen worden vanaf nu in de regel niet meer geanonimiseerd. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen van toepassing:

  • De woonplaats van een consument wordt wel geanonimiseerd; tenzij het gaat over de aankoop van een woning, dan wordt een afweging naar herleidbaarheid gemaakt.
  • De plaats van een aanrijding: in dit geval wordt de datum wel geanonimiseerd en wordt de plek van de aanrijding niet geanonimiseerd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.