‘Keuze nieuw pensioencontract financieel gedreven’

0

Pensioenfondsen moeten dit jaar bepalen of zij straks gebruik willen maken van het transitie-FTK, bedoeld voor fondsen die de aanwezige pensioenrechten willen invaren in het nieuwe pensioensysteem. Frank Driessen (Aon) vreest dat de contractkeuze voor met name de arme fondsen financieel gedreven zal zijn.

Het besluit om gebruik te maken van het transitie-FTK zou volgens de conceptwetgeving al voor 1-1-2022 genomen moeten worden. Voor pensioenfondsen en werkgevers is het daarom van belang dat demissionair minister Koolmees snel duidelijkheid geeft of deze datum haalbaar is, zegt Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.

Transitie-FTK

In het transitie-FTK geldt straks een richtdekkingsgraad, waar de fondsen naartoe moeten groeien. Hiertoe moet jaarlijks een overbruggingsplan worden opgesteld. De richtdekkingsgraad is afhankelijk van de fondssamenstelling, van het beleggingsbeleid en het type contract. Voor het nieuwe pensioencontract (NPC) geldt een richtdekkingsgraad van minimaal 95%. Voor de verbeterde premieregeling plus (WVP+), zonder solidariteitsreserve, geldt een richtdekkingsgraad van boven de 105%. Driessen: “Hier wordt in de memorie van toelichting de volgende uitleg aan gegeven: een solidariteitsreserve heeft een positief effect op het onverdeelde vermogen, dat ingezet kan worden om herverdelingseffecten te vereffenen.”

Keuze tussen de contracten

Niet-verplichtgestelde fondsen hebben niet de mogelijkheid om een solidariteitsreserve te voeren bij de WVP+. “Dit betekent dat zij bij de keuze tussen twee contracten geconfronteerd worden met een aanzienlijk verschil in benodigde dekkingsgraad. Bij de huidige gemiddelde indicatieve dekkingsgraad van 108% is er bij overgang naar het nieuwe contract direct 13% beschikbaar om te indexeren en compensatieproblematiek mee op te lossen. Bij overgang naar WVP+ is dit slechts 3%. Het is een voordeel dat de fondsen nu wat vet op de botten krijgen in deze discussie”, zegt Driessen. “Maar het is bijzonder dat de keuze tussen twee contracten ook financieel gedreven zal zijn. Armere fondsen zullen zich eerder genoodzaakt zien om naar het nieuwe contract te gaan.”

Solidariteit en risicobereidheid

Het nieuwe contract beoogt dus meer solidariteit en de WVP+ juist meer individuele keuzevrijheid. “Een keuze voor één van beide contracten zou ons inziens gebaseerd moeten zijn op de door de populatie gewenste mate van solidariteit en risicobereidheid en niet gedreven moeten zijn door financiële motieven”, vult Driessen aan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.