Ketenpartners versnellen hypotheekacceptatie

0

Er wordt geëxperimenteerd met een nieuw hypotheekaanvraagtraject dat efficiënt gebruik maakt van brondata. Doordat de adviseurs deze gegevens nu direct via het HDN-netwerk met de geldverstrekker kunnen delen, wordt een forse tijdswinst behaald. De pilot is een initiatief van HDN, Argenta, CMIS, Quion en Ockto.

HDN nam eind 2017 het voortouw om een methodiek te ontwikkelen waarmee data van diverse consumenten-dataleveranciers (bijvoorbeeld Ockto) met HDN-leden en gebruikers gedeeld kunnen worden. Argenta, CMIS, Quion en Ockto vormden samen met HDN de stuurgroep die hiermee aan de slag is gegaan. Zij hebben inmiddels de eerste succesvolle testen gedaan met het onderling uitwisselen van die data op een gestandaardiseerde ‘HDN-wijze’. Recentelijk zijn ook Aegon en NHG bij het branche-initiatief aangesloten. De partijen van het eerste uur willen daarmee vooral benadrukken dat het branche-initiatief er is voor iedereen. Een merkoverstijgende standaardisatie die het digitaal communiceren tussen klant, adviseur en aanbieder in de volle breedte naar een hoger niveau brengt. Met elkaar, maar vooral voor elkaar.

PDF wordt data

Andere geldverstrekkers en distributiepartijen zijn dus welkom om zich aan te sluiten bij het initiatief. Hiervoor is HDN door de initiatiefnemers aangewezen als eerste aanspreekpunt. Het uiteindelijke doel is om in plaats van documenten, alleen nog (bron)data te kunnen gebruiken voor de acceptatie van een hypotheekaanvraag. Reinier van der Heijden, directeur HDN: “In de achterliggende jaren hebben we de papierwinkel gedigitaliseerd door er pdf-bestanden van te maken. Nu volgt een nieuwe grote stap en dat is om al die gedigitaliseerde pdf-documenten om te zetten in data. Data die via de verschillende databronnen in de keten komen. De consument heeft al veel tools tot zijn beschikking waarmee hij kan communiceren met zijn adviseur, bijvoorbeeld Ockto. Die tools doen eigenlijk allemaal hetzelfde, maar als je niet oplet dan doen ze dat ook allemaal op een eigen manier. Om die reden leek het ons zinvol om alle consumentendata die de keten bereiken te standaardiseren. Dat hebben we samen met Argenta, CMIS, Quion, Elements en Ockto opgepakt. De eerste aanvragen zijn inmiddels met succes door de adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek via het HDN-netwerk bij Argenta afgeleverd.”

Binnen de pilot is als eerste het gebruik van de Inkomensbepaling Loondienst via de consumenten-dataleverancier, in combinatie met databron UWV, met succes getest. In juni worden de gegevens van Mijnpensioenoverzicht digitaal ontsloten. Daarna volgen gegevens uit andere bronnen, waaronder de Belastingdienst en MijnOverheid. Tools die via de HDN-stekkerdoos gestandaardiseerd bereikbaar worden voor de hele keten…

Lees gratis het hele artikel in InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.