Kennisniveau Inkomen moet omhoog

0

Als het gaat om alle aanpassingen rondom de WGA, dan heeft de intermediaire adviesmarkt het nodige te verstouwen gekregen in het afgelopen jaar. Dat zal in 2017 niet anders zijn. Veel werkgevers die nog geen eigenrisicodrager ZW en/of WGA zijn, zullen of kunnen nog benaderd worden.

‘Het algemene kennisniveau van inkomensverzekeringen moet omhoog.’

Peter Abelskamp, Voorzitter Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA)

Gelijktijdig zal bij veel werkgevers het eigenrisicodragen ZW ingericht moeten worden, omdat dat onderdeel is van het WGA-advies. Duidelijk is geworden dat het denken vanuit enkel een verzekeringsoplossing niet dé oplossing is. Adviseurs moeten meer dan ooit focussen op integraal advies over effectief risicomanagement en sociale zekerheid. En niet alleen voor de grote werkgevers; ook de mkb’er heeft hiermee te maken.

Denk aan het inhuren van zzp’ers, dat komt overal voor. Maar denk ook aan de geplande wijzigingen in de Arbowet; deze gaan ook voor iedere werkgever (van klein tot groot) een rol spelen. En een ander voorbeeld: hoe komt het dat Broodfondsen een voet aan de AOV-grond krijgen, maar in veel gevallen geen onderdeel zijn van het AOV-advies?

Samen sterker

Adviseurs doen er goed aan enkele stappen vooruit te denken. Want veel wijzigingen zie je aankomen. Helemaal als je er als beroepsgroep gezamenlijk over spreekt en ervaringen deelt. De gevolgen van de wijzigingen zijn dan eerder met de relaties te bespreken en te organiseren. Waarbij het opvallend is dat veel adviseurs zich niet verenigen en allemaal het wiel zelf willen uitvinden. Of de wijzigingen oppakken, zoals de verzekeraar ze voorlegt. Dan ondermijn je je eigen rol, en dat moet de adviseur Inkomensverzekeringen niet willen.

NVIA

De NVIA is van mening dat het algemene kennisniveau van inkomensverzekeringen en de kansrijke markt omhoog moet. Daar maken wij ons hard voor richting de politiek en de stakeholders. In dit speelveld is de rol van de NVIA steeds prominenter geworden. Zowel in het behartigen van de belangen van de leden, maar ook in het organiseren van kennisdeling en intercollegiaal contact. Daar gaat NVIA zich ook in 2017 op richten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.