De kennis van zorgverzekerden over het eigen risico is tussen 2009 en 2018 licht toegenomen. Dat de zorgtoeslag behalve een bijdrage voor de premie, ook een bijdrage is voor het eigen risico, blijken verzekerden echter vaak niet te weten.
Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Vijf op de zes verzekerden geeft hierin correct aan dat voor een bezoek aan de huisarts geen eigen risico geldt. Het eigen risico geldt wel voor een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH), maar dat weten twee van de vijf verzekerden niet, met mogelijk onverwachte kosten als gevolg. Ruim negen op de tien verzekerden zegt ongeveer of precies te weten wat de zorgtoeslag is.
Verkeerde afweging
Kennis over het eigen risico is nodig om een juiste afweging te kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat verzekerden weten waarvoor het eigen risico wel en niet geldt, zegt programmaleider Judith de Jong. “Als verzekerden niet weten dat er voor bepaalde zorg geen eigen risico in rekening wordt gebracht, bestaat het risico dat zij onterecht vanwege de kosten afzien van noodzakelijke zorg. Dat risico bestaat bijvoorbeeld bij de huisartsenpost: slechts iets meer dan de helft weet dat hiervoor geen eigen risico geldt.”
Andersom kunnen verzekerden juist voor onverwachte kosten komen te staan als zij niet precies weten waarvoor het eigen risico wel geldt. Dit risico is volgens De Jong het grootst bij de spoedeisende hulp (SEH) en psychiatrische zorg. “Twee op de vijf verzekerden weten niet dat het eigen risico geldt voor de SEH. Voor psychiatrische zorg is zelfs ruim de helft daar niet van op de hoogte.”
Zorgtoeslag reserveren
Van de onderzochte compensatieregelingen is de zorgtoeslag het meest bekend onder verzekerden: in 2018 zegt ruim negen op de tien verzekerden ongeveer of precies te weten wat dat is. De meeste verzekerden weten dat de hoogte van de zorgtoeslag afhangt van het inkomen en niet van de zorgkosten en dat het een bijdrage is voor de premie. Dat de zorgtoeslag ook een tegemoetkoming is voor het eigen risico, blijken veel verzekerden niet te weten. Maar al zouden zij dat wel weten, dan is het volgens De Jong nog niet zeker dat hiermee drempels voor gebruik van noodzakelijke zorg worden weggenomen. Daarvoor moeten verzekerden de zorgtoeslag ook daadwerkelijk reserveren voor het eigen risico.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.