‘Kassa schetst verkeerd beeld autopolis ouderen’

0

Ouderen betalen niet altijd een hogere autopremie dan een jonger persoon, was de reactie van Verbondsdirecteur Richard Weurding in het consumentenprogramma Kassa, op de bewering dat ouderen per definitie meer moeten betalen terwijl ze minder schade rijden.

Volgens Kassa betalen ouderen meer voor hun autoverzekering vanwege hun leeftijd. Ook zouden ouderen door verzekeraars zelfs geweigerd worden, omdat zij als groep een hoger risico vormen. Dit concludeert Kassa op basis van de gemiddelde schadecijfers per leeftijd over een periode van 2014 tot en met 2018, die het Verbond van Verzekeraars aan de programmamakers had verstrekt. “Maar een verzekeraar gebruikt veel meer gegevens dan onze statistieken om een risico en premie te berekenen”, reageerde Weurding aan tafel bij Kassa. “Bijvoorbeeld hoe zwaar de auto weegt of het aantal kilometers dat de klant per jaar rijdt. Elke verzekeraar bepaalt zelf hoe zwaar hij deze factoren laat wegen in zijn berekening. Daar heb ik geen zicht op en dat mag ik ook niet weten. Dat is concurrentiële informatie.”

Schadecijfers

Uit de gemiddelde schadecijfers per leeftijd waarop Kassa aansloeg, blijkt dat de gemiddelde schade die verzekeraars per polis kwijt zijn, daalt tot en met een leeftijd van 70. Op die leeftijd vormt een verzekerde een gemiddelde schadepost van 95 euro per jaar. Daarna stijgt de schade weer naar een gemiddeld schadebedrag van 159 euro voor iemand van 85. Dat is maar iets hoger dan het schadebedrag van iemand van 35 jaar oud, die kost verzekeraars gemiddeld 153 euro per jaar. Een verschil van slechts 4%.

Ouderen duurder uit

Tocht moeten de ouderen volgens Kassa wel degelijk veel meer premie betalen dan een 35-jarige. In opdracht van de Consumentenbond keek Moneyview naar de premies van WA-verzekeringen op basis van vier schadevrije periodes. Kassa stelt op basis hiervan vast dat het effect van leeftijd het kleinst is bij iemand van 35 jaar. Kassa: “Die is 284 euro per jaar kwijt voor een WA-verzekering. De premie loopt daarna op met de jaren. Iemand van 70 betaalt 324 euro per jaar. Een 85-jarige is maar liefst 515 euro kwijt. Dat is 81% meer dan iemand van 35, terwijl een 85-jarige maar 4% meer schade maakt dan iemand die 50 jaar jonger is. Uit het onderzoek van Moneyview blijkt verder dan ruim 40% van de verzekeraars ook een leeftijdsgrens hanteert. Dat gebeurt vanaf 70 jaar.” De Consumentenbond en ouderenbond ANBO geven aan het leeftijdsonderscheid dat verzekeraars maken discriminerend te vinden.

Kamervragen

Kassa liet ook actuaris Jan Donselaar, oud-vicevoorzitter van het Actuarieel Genootschap, naar de cijfers van het Verbond en Moneyview kijken. Hij stelt dat de schadecijfers over een periode van vijf jaar een goed beeld geven van het risico dat verzekeraars lopen. “De premie is tot en met de leeftijd van iemand van 60 jaar goed te verklaren op basis van de schadecijfers. Maar daarna niet meer. Het lijkt erop dat verzekeraars bij ouderen extra marge rekenen”, aldus Donselaar.

Fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS noemt de hogere premies die verzekeraars rekenen voor ouderen ook leeftijdsdiscriminatie. Hij belooft hierover Kamervragen te stellen en een initiatiefwet in te dienen die iedere vorm van leeftijdsdiscriminatie verbiedt.

Toegankelijkheid

Aan tafel bij Kassa stelde Weurding ook dat er geen problemen zijn met de toegankelijkheid van de autoverzekering. “Er is genoeg aanbod voor ouderen en ze kunnen de verzekeringen gemakkelijk vergelijken. Ook is het geen gegeven dat een ouder persoon altijd een hogere premie betaalt. Bij sommige verzekeraars is een 30-jarige klant duurder uit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.