Kansrijke momenten voor groen woningadvies

0

Tachtig geldverstrekkers, intermediairs, opleiders en instanties maken via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, verduurzaming integraal onderdeel van hun dienstverlening. Door deze krachtenbundeling hoopt de sector het draagvlak onder hypotheekadviseurs te vergroten, met als uiteindelijk doel dat zij hun klanten actief adviseren en stimuleren om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

Om het verduurzamingstempo op te voeren, moeten huiseigenaren op het juiste moment worden geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van een duurzamer huis. Volgens de economen van de Rabobank lijken vooral de verhuis- en onderhoudsmomenten hiervoor het meest kansrijk te zijn, schrijven zij in een vandaag verschenen publicatie over de broodnodige verduurzaming van woningen. Daarin schrijven de economen ook dat de partijen in de koopketen – waar de hypotheekadviseur deel van uitmaakt – hierin een belangrijke taak heeft te vervullen. Woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank: “Deze partijen moeten meer informatie gaan geven over de mogelijkheden en voordelen van het verduurzamen van een huis. Een energiezuinig huis levert niet alleen meer wooncomfort op én een lagere energierekening maar brengt ook meer op bij verkoop ervan. Huiseigenaren lijken minder gevoelig voor klimaat-argumenten. Maar bij mogelijkheden gaat het ook om informatie over financieringsmogelijkheden. Verduurzaming moet uiteindelijk een vast onderdeel worden in het advies aan huizenkopers.”

Voor partijen die zich bezighouden met ‘regulier’ woningonderhoud geldt eigenlijk hetzelfde. Op deze manier wordt meer bewustwording gecreëerd en worden huiseigenaren die op zich hun huis wel willen verduurzamen, mogelijk sneller over de streep getrokken om daadwerkelijk aan de slag te gaan.”

Kosten terugverdienen

Volgens De Groot is de bereidheid onder eigenaren om hun huis energiezuiniger te maken groot. “Hoopvol is dat maar liefst 80% van de huiseigenaren die vinden dat hun huis energiezuiniger moet worden, ook daadwerkelijk bereid is om aan de slag te gaan. Maar deze bereidheid slinkt als zij de kosten niet terug kunnen verdienen. Dit laatste geldt overigens minder voor huiseigenaren in een rood gelabeld, dus energie-onzuinig huis: zij zijn eerder bereid hun huis te verduurzamen, ook als zij de kosten hiervoor niet helemaal terug kunnen verdienen.”

Sectorcollectief Duurzaam Wonen

Vandaag is bekend gemaakt dat tachtig bedrijven en instanties uit de hypotheekmarkt via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen intensiever gaan samenwerken om de verduurzaming van de Nederlandse koopwoningmarkt te versnellen. De deelnemende hypotheekbedrijven maken het thema verduurzaming integraal onderdeel van hun dienstverlening. Met de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen worden adviseurs in staat gesteld om nog betere klantgesprekken over woningverduurzaming te kunnen voeren. Door de krachtenbundeling hoopt de sector de kennis en het draagvlak onder hypotheekadviseurs te vergroten, met als uiteindelijk doel dat zij hun klanten actief adviseren en stimuleren om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

Opleiding Adviseur Duurzaam Wonen

De opleiding Adviseur Duurzaam Wonen is een gezamenlijk initiatief van Rabobankgroep en CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur), die de opleiding sinds vorig jaar aan de eigen adviseurs aanbieden. “In het laatste kwartaal 2019 hebben wij 3.500 hypotheekprofessionals opgeleid”, vertelt Vista-CEO Floor van Workum, initiatiefnemer van het sectorcollectief. “Hiermee kunnen onze adviseurs verduurzaming van de woning veel professioneler en prominenter meenemen in hun klantgesprekken. En dat werpt ook zijn vruchten af, want zo’n 20% van de klanten die met ons het gesprek aan gaat, neemt vervolgens ook maatregelen in de woning.”

De e-learning Adviseur Duurzaam Wonen komt nu via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen voor alle hypotheekadviseurs beschikbaar. De opleiding wordt aangeboden door Dukers&Baelemans, NIBE-SVV, Lindenhaege en Hoffelijk Financieel. Het vraagt een tijdsinvestering van drie uur en wordt afgerond met een toets. Een Erkend Financieel Adviseur krijgt na afronding van deze E-learning 3 SEH PE B-punten. Er is ook een opleiding over verduurzaming voor medewerkers die geen hypotheekadvies geven. Meer informatie over het collectief en de opleidingen is te vinden op www.adviseurduurzaamwonen.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.