‘Kans op pensioenverlaging wordt steeds groter’

0

Bij vier van de vijf grootste fondsen is de beleidsdekkingsgraad inmiddels ruim onder de 100%, meldt de Pensioenfederatie. De kans dat in 2017 de pensioenuitkeringen en -opbouw moeten worden verlaagd, wordt daardoor steeds groter. Bepalend is de stand van de dekkingsgraad op 31 december 2016.

Pensioenfederatie: “Mochten pensioenverlagingen volgend jaar aan de orde zijn, dan blijft de financiële terugval in 2017 voor veel gepensioneerden – juist zij voelen pensioenverlagingen direct in hun portemonnee – beperkt tot enkele euro’s per maand. Dit komt doordat pensioenfondsen op grond van de toezichtregels de verlagingen over tien jaar mogen spreiden. Daar komt bij dat de verlagingen alleen betrekking hebben op de tweedepijlerpensioenen en niet op AOW-uitkeringen: die blijven op hetzelfde niveau.

Pijnlijke boodschap

De Pensioenfederatie realiseert zich dat het in het vooruitzicht stellen van pensioenverlagingen een pijnlijke boodschap is voor gepensioneerden en werknemers. “Ook al zijn er fondsen die er nog goed voor staan en ontvangen werknemers de ingelegde premies na hun werkzame leven gemiddeld nog steeds dubbel en dwars terug aan pensioen. Om deelnemers op langere termijn een beter perspectief te bieden zal uiteindelijk de mogelijkheid moeten worden geboden om andere pensioencontracten te kunnen afspreken dan we nu kennen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.