Kampeerspullen vaak beschadigd door noodweer

0

Bosbranden, overstromingen, hagelstenen en stormen: veel Nederlanders kregen dit jaar tijdens hun vakantie te maken met noodweer. Uit een analyse van de ingediende reisclaims bij verzekeraar Ohra blijkt dan ook dat beschadigingen aan kampeerspullen deze zomer vaak geclaimd zijn.

Beschadigingen aan kampeerspullen vormen dit jaar 5,4% van de claims in de categorie ‘Beschadigd’, in 2022 en 2021 was dit respectievelijk 2,6 en 1,9%. De nummer 1 claims voor dit jaar zijn brillen in de categorie ‘Verloren’ en telefoons in de categorie ‘Gestolen’. Een ontplofte luchttent is de meest unieke claim van deze zomer.

Natuurgeweld als oorzaak

Nynke Nijkamp, Senior Manager Schade bij Ohra: “De afgelopen zomervakantie hebben klanten in het buitenland soms te maken gehad met extreme weersomstandigheden. Het is natuurlijk van groot belang dat zij in zo’n geval vlug naar een veilige locatie kunnen. Samen met onze hulpdienst hebben we geprobeerd om getroffen klanten zo snel en efficiënt mogelijk te helpen. Zo hebben we telefonisch en via WhatsApp hulp en advies gegeven over de te nemen stappen. Daarnaast streven we ernaar om bij gerepatrieerde voertuigen zo snel mogelijk de schade af te handelen – wat door klanten op prijs wordt gesteld.”

Kampeerspullen

“Ondanks onze jarenlange ervaring als reisverzekeraar met claims, is dit de eerste keer dat kampeerspullen zo hoog in de top 5 van de categorie ‘Beschadigd’ staan. Dit jaar werd bij 2,2% van de ingediende claims een brand, overstroming, storm of andere oorzaak van natuurgeweld opgegeven. In 2022 was dit 1,8% en in 2021, toen er in juli grote overstromingen waren in Zuid-Limburg en het populaire vakantieland Duitsland, was dit zelfs 2,8%”, aldus Nijkamp.

Brillen en telefoon

Brillen stonden in de afgelopen jaren vaker op 1 in de categorie ‘Verloren’. Behalve in 2022; toen stond voor één keer bagage bovenaan, als gevolg van personeelstekorten en drukte op veel luchthavens. Net als in 2022 staan telefoons weer op 1 in de categorie ‘Gestolen’ (in 2021 stond rugzak/tas bovenaan). Telefoons staan daarnaast ook steevast bovenaan in de categorie ‘Beschadigd’.

Gestolen fietsen

Opvallend volgens de verzekeraar is dat er deze zomer ook relatief veel gestolen fietsen geclaimd zijn; het vormt dit jaar 18% van alle claims in de categorie ‘Gestolen’, terwijl dat slechts 8% was in 2022 en 14% in 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.