Kamerlid wil onderzoek naar Zorgeloos verzekering

0

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil duidelijkheid over het initiatief ‘Zorgeloos’. Bij deze verzekering, ondergebracht bij ASR, konden verzekerden het eigen risico afkopen. Na een dag, waarbij het kennelijk storm liep, trok de overheid de stekker eruit, terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit er wel haar goedkeuring aan had gegeven. Van Gerven: “Met betrekking tot Zorgeloos moet de onderste steen boven. Het is absurd dat de overheid ingrijpt omdat ze voor het eigen risico is, terwijl het initiatief binnen de wet gewoon mogelijk was.” 

Het aantal mensen dat kiest voor een hoger eigen zorgrisico is verdubbeld. Dat gaat ten koste van de solidariteit, meent Van Gerven. “Als gezonde mensen minder premie betalen door te pokeren met het eigen risico, betekent dit hogere premies voor de ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.”    

Voor veel mensen zijn de vaste premies en de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro een molensteen om de nek. Daarom is de verleiding voor gezonde en meestal jonge mensen om een hoog eigen risico te nemen erg groot. Een student met een eigen risico van 850 euro (350 euro verplicht, 500 euro vrijwillig) krijgt, met maximale zorgtoeslag, elke maand 15 euro toe op de zorgverzekering. Een oudere met zorgtoeslag, die aanvullend verzekerd is en geen vrijwillig eigen risico heeft gekozen, is 45 euro kwijt, zo stelt de SP, die een Kamerdebat heeft aangevraagd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.