Kamer geïnformeerd over flexibele pensioenopname

0

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over het voorstel om mensen meer flexibiliteit te bieden bij het opnemen van hun pensioen. Bijvoorbeeld om hun hypotheek af te lossen, de woning te verbeteren of om op reis te gaan.

Het kabinet wil mensen straks de mogelijkheid bieden om maximaal tien procent van de waarde van het door hen opgebouwde pensioen op te nemen als zij met pensioen gaan. Voor mensen die een oudedagsvoorziening in de derde pijler opbouwen wordt een vergelijkbare keuzemogelijkheid gecreëerd, schrijft Koolmees.

“De manier waarop mensen werken en leven is de afgelopen jaren diverser geworden. Hierdoor hebben steeds meer mensen behoefte aan een pensioen dat past bij persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Zij willen zelf keuzes kunnen maken over hun pensioen en de manier waarop zij dat aanwenden. De mogelijkheid om op de pensioeningangsdatum een bedrag ineens op te nemen biedt deze flexibiliteit”, aldus de minister.

SER-advies

Het voorstel sluit aan bij het SER-advies ‘Naar een nieuw pensioenstelsel’ en is onderdeel van de afspraken uit het pensioenakkoord tussen de sociale partners en het kabinet. Minister Koolmees streeft ernaar het wetsvoorstel medio 2020 naar de Kamer te sturen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.