Kadaster: ‘Vrijstelling ozb stuwt huizenprijs’

0

Dat de gemiddelde huizenprijs het eerste kwartaal zo hoog was (379.000 euro), heeft vooral te maken met de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar. De belastingvrijstelling heeft een stormloop teweeggebracht, temeer omdat sinds 1 april de belastingvrijstelling voor huizen boven de 4 ton alweer is afgeschaft.

Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die het Kadaster heeft gepubliceerd. Kopers onder de 35 jaar stelden eind 2020 de eigendomsoverdracht uit naar januari, februari en maart. Dat zorgde ervoor dat 61% van alle te koop staande woningen door hen zijn veroverd. Vorig jaar was dat nog geen 45%. De gemiddelde leeftijd van huizenkopers daalde van 45 naar 36 jaar.

Meer huizen verkocht

Volgens het Kadaster heeft de vrijstelling van de overdrachtsbelasting een ‘grote invloed’ gehad op de woningmarktontwikkelingen. Er werden 29% meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De gemiddelde huizenprijs ging met 16,4% omhoog naar 379.000 euro, vooral omdat in het duurdere segment meer huizen zijn verkocht, óók door de jonge doelgroep.

Lees hier het hele Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt 1e kwartaal van 2021

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.