Kadaster: ‘Meer woningtransacties en hogere prijzen in eerste kwartaal’

0

Het aantal woningtransacties steeg in het 1e kwartaal van 2024, na een periode van daling. Ook gingen de woningprijzen omhoog, vooral van woningen voor jonge kopers. Investeerders verkochten meer woningen aan mensen die er zelf in gaan wonen (eigenaar-bewoners) dan dat ze opkochten om te verhuren.

Dat schrijft het Kadaster in het Kwartaalbericht Woningmarkt. In het eerste kwartaal van 2024 registreerde het Kadaster 44.443 transacties. Dat is 9,9% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. “Hiermee kwam een einde aan een periode van 11 kwartalen op rij waarbij de transacties daalden ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal transacties was in het eerste kwartaal lager dan in het vierde kwartaal. Dit is elk jaar zo. Maar de daling was het afgelopen kwartaal kleiner. In eerdere jaren daalde het aantal transacties gemiddeld met 17%. Nu maar met 12%. Dit is een teken dat de woningmarkt aantrekt.”

Vooral kopers tot 35 jaar kochten meer woningen

In alle leeftijdsklassen werden meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal transacties van kopers tussen de 35 en 65 jaar steeg met 6%. Dit zijn vooral doorstromers. Procentueel was de stijging het grootst bij de kopers ouder dan 65 jaar: 13%. In aantallen echter was de grootste stijging te zien in de leeftijdsgroep tot 35 jaar: ruim 2.700 extra aankopen van woningen (12%). In het eerste kwartaal van 2024 stegen de prijzen voor jonge kopers het sterkst vergeleken met een jaar eerder (5%). Voor kopers tussen de 35 en 65 jaar was de stijging 4%. Voor ouderen 1%. Voor jonge kopers betekent het de eerste jaar-op-jaarstijging van de prijs na een lichte daling van de prijzen. De prijzen zijn nu weer net zo hoog als in het 3e kwartaal van 2022. Vergeleken met 10 jaar geleden zijn de gemiddelde prijzen bijna verdubbeld.

Investeerders verkochten meer dan dat ze kochten

In de eerste twee maanden van 2024 bleef de trend dat investeerders meer woningen verkopen aan eigenaar-bewoners dan dat ze opkopen. Er waren 3.200 verkopen en 770 aankopen. Investeerders zijn bedrijven en particulieren die woningen kopen om de woning te verhuren. De meeste aandacht gaat uit naar de groep die verkoopt aan en opkoopt van eigenaar-bewoners. Het grote succes van kopen-voor-verhuur zorgde er mede voor dat er minder koopwoningen beschikbaar waren voor starters. Om dit te beperken nam de overheid de afgelopen jaren maatregelen:

In 2021 werd de overdrachtsbelasting voor investeerders verhoogd van 2% naar 8%. In 2023 werd dit 10,4%.

Meerdere gemeenten voerden een opkoopbeschermingsmaatregel in. Investeerders mogen daar geen koopwoningen kopen voor de verhuur. Dit verminderde het aanbod voor investeerders.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.