Kadaster: ‘Dalende trend transacties gaat door’

0

De dalende trend in het aantal transacties houdt in het 3e kwartaal aan. Jongeren onder 35 jaar bleven het actiefst op de woningmarkt, waardoor de transacties van appartementen, met name in de steden, toenamen.

Dit en meer is te lezen in het Kwartaalbericht van het Kadaster. Er wisselden 46.900 woningen van eigenaar in het 3e kwartaal van 2023. Hoewel dat er meer waren dan in het 2e kwartaal van dit jaar (44.500), het Kadaster van een aanhoudende dalende trend. “Wij kijken in analyses naar de trendmatige ontwikkeling van het aantal transacties (het gemiddelde van afgelopen vier kwartalen). Hierdoor sluiten we seizoeneffecten uit in de analyse. Het aantal transacties nam trendmatig met 5,8% af vergeleken met 2022. In de eerste twee kwartalen van 2023 was er een vergelijkbare afname in het aantal transacties. Het aantal transacties was op het laagste niveau sinds eind 2015.”

Prijzen koopwoningen

De prijzen van koopwoningen stegen ten opzichte van vorig kwartaal, maar zijn nog steeds lager dan vorig jaar. In het 3e kwartaal was de gemiddelde woningprijs 418.000 euro. Dat is 5,7% lager dan in het 3e kwartaal van 2022, maar 2,7% hoger dan in het 2e kwartaal van 2023. In Nederland zijn de prijzen de afgelopen 4 maanden gestegen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.