Kabinet verlengt betaalpauze hypotheek tot 2021

0

Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ongeveer 240.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen aangevraagd. Het kabinet komt nu met een ruime terugbetalingsregeling van twee jaar om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen.

Met deze regeling wil het kabinet voorkomen dat ondernemers alsnog in de knel komen bij het terugbetalen. Ondernemers kunnen nog tot uiterlijk 1 oktober uitstel van belasting aanvragen of een verlenging van het uitstel aanvragen. Voor alle ondernemers loopt het uitstel uiterlijk op 1 januari 2021 af. Op dit moment zijn er nog zo’n 196.000 ondernemers die gebruik maken van de regeling, voor een totaal uitstel van bijna 13 miljard euro.

Terugbetalingsregeling

Ongeveer 44.000 ondernemers hebben uit eigen beweging hun opgebouwde belastingschuld afgelost, nadat zij eerst drie maanden uitstel hadden gekregen. Ondernemers die dat niet kunnen krijgen een betalingsregeling aangeboden van de Belastingdienst, waarmee ze tot 1 januari 2023 iedere maand een vast bedrag terugbetalen. Als ook die periode van twee jaar te kort is voor een ondernemer, zal de Belastingdienst samen met de ondernemer kijken of een maatwerkoplossing mogelijk is op basis van bestaand beleid.

Betaalpauze hypotheek

Om ondernemers zo min mogelijk met extra kosten te confronteren, zal de tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul worden verlengd tot en met 31 december 2021. Ook een aantal andere belastingmaatregelen die wegens corona genomen zijn, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, lopen door tot 1 januari 2021.

De belastingrente gaat wel weer terug naar 4%, omdat dit volgens het kabinet een prikkel is om op tijd aangifte te doen. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting zal tot 31 december 2021 worden verlaagd naar 4%, in plaats van de oorspronkelijke 8%. Zo worden ondernemers niet direct met hoge lasten geconfronteerd.

Reisaftrek

Daarnaast is een nieuwe maatregel getroffen: werknemers behouden recht op reisaftrek voor ov-kosten voor woon-werkverkeer die zij niet van de werkgever vergoed krijgen, ook al werken zij thuis. Voorwaarde is dat de kosten ongewijzigd zijn gebleven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.