Kabinet keert 218,5 miljoen euro eerder uit voor energiebesparende maatregelen

0

Eind vorig jaar is 150 miljoen euro vrijgemaakt om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning. In maart is door het kabinet besloten daar 150 miljoen extra bovenop te doen om energiebesparende maatregelen te nemen. Vanwege de urgente problemen die huishoudens op dit moment ervaren door de hoge energieprijzen, wil het kabinet dit geld eerder uitkeren aan gemeenten.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge (foto) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de Eerste en Tweede Kamer. Ook wordt er 68,5 miljoen euro van het Nationaal Isolatieprogramma uit 2021 beschikbaar gesteld voor de lokale isolatieaanpak van gemeenten.

Kwetsbare huishoudens

De Jonge: “Gemeenten zijn met de 150 miljoen euro die begin dit jaar is uitgekeerd actief van start gegaan. Met dit geld hebben zij zo snel mogelijk zo veel mogelijk kwetsbare huishoudens kunnen helpen. Vanwege de toegenomen ernst en omvang van de problemen door de gestegen energieprijzen wil het kabinet het extra geld aan de gemeenten snel uitkeren om de bestaande aanpak te intensiveren en uit te breiden. Zo kunnen huishoudens op korte termijn worden ondersteund om energiebesparende maatregelen te nemen.”

Energiekosten

“Het CBS constateert dat voor huishoudens met een laag inkomen en variabel of aflopend energiecontract de energiekosten als aandeel van het besteedbaar inkomen veel harder stijgen”, schrijft De Jonge. “TNO rekende vorig najaar dat ongeveer 550 duizend huishoudens te maken hebben met energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen vaak in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. De omvang van deze groep is volgens het CBS door de huidige ontwikkelingen groter geworden en ook de ernst van de problematiek is met stijgende energieprijzen verder opgelopen. Dat betekent ook dat de problemen waar gemeenten mee te maken hebben om huishoudens te ondersteunen met energiebesparende maatregelen groter en (nog) urgenter zijn geworden.”

Toegenomen ernst en omvang

Vanwege de toegenomen ernst en omvang van de problemen als gevolg van de gestegen energieprijzen wil het kabinet vooruitlopend op formele autorisatie door beide Kamers alvast tot uitkering aan de gemeenten overgaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.