Kabinet investeert in Jonge Boerenfonds

0

Om startende jonge boeren of tuinders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf investeert het kabinet over meerdere jaren 75 miljoen euro in de Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat de regeling vanaf 1 januari 2020 wordt opengesteld.

Investeringsplan

De regeling maakt het voor deelnemende financiers mogelijk om extra leningen te verstrekken aan jonge boeren die willen investeren in innovatie. Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten jonge agrariërs een investeringsplan hebben, dat aan minimaal één van de kringlooplandbouw gerelateerde punten bijdraagt. Een voorbeeld van zo’n punt is de vraag: levert het bedrijf winst op voor ecosystemen (water, bodem, lucht), biodiversiteit en de natuurwaarde van het boerenlandschap. Andere criteria zijn o.a.: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal-economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, dierenwelzijn en waardering voor voedsel.

Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname. De Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is uitgewerkt in overleg met relevante stakeholders, waaronder Rabobank en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt.

Opleiding en coaching

Van de totale 75 miljoen euro uit het Regeerakkoord komt er 11 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingtraject bij begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de jonge agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.