Kabinet haalt stukje hardheid uit WIA-stelsel

0

Mensen die ziek zijn geworden in de WW en vervolgens arbeidsongeschikt worden, krijgen soms een lagere uitkering door de manier waarop het zogenaamde ‘dagloon’ wordt berekend. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kiest er nu voor om deze hardheid uit het stelsel halen.

Werknemers die 2 jaar ziek zijn komen in aanmerking voor de WIA. Dat werkt ook zo als je ziek wordt vanuit een andere werknemersverzekering, zoals de WW. De uitkering in de WIA wordt dan berekend op basis van de periode van 1 jaar voordat iemand ziek werd. Omdat UWV de WW-uitkering met een maand ‘vertraging’ uitbetaalt kan er op papier – als werknemers binnen 1 jaar ziek worden – 1 maand ontstaan zonder inkomen. Dat heeft gevolgen voor het berekenen van het dagloon en daarmee voor de hoogte van de uitkering. Om deze hardheid uit het stelsel halen start de minister een internetconsultatie voor de wijziging van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen.

Minister Van Gennip: “Mensen zijn afhankelijk van de WIA en daarom moeten we hardheden wegnemen. Vandaag zetten we weer een belangrijke stap door een hardheid die mensen in de portemonnee raakt op te lossen. Iemand die ziek wordt moet kunnen vertrouwen op inkomenszekerheid bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid.”

Uitspraak Centrale Raad van Beroep

Naast de wens om een ervaren hardheid aan te pakken, is deze maatregel ook het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 29 november 2023. Die oordeelde in een zaak dat de regels voor het dagloon in strijd waren met het evenredigheidsbeginsel. UWV past de nieuwe regel daarom al toe voor mensen die instromen in de WIA sinds de CRvB-uitspraak.

Voor mensen die al voor 29 november een WIA-uitkering hadden wordt de uitkering verhoogd in de loop van 2024 en met uitloop naar 2025. Het gaat dan specifiek om werknemers die zich hebben ziekgemeld vanuit de Werkloosheidswet en via de Ziektewet zijn doorgestroomd naar de WIA.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.