Kabinet geeft meer mensen met schulden uitstel

0

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW onderzoekt de mogelijkheid om meer mensen met problematische schulden tijdelijk uitstel van betaling te geven. Veel mensen zijn acuut in de financiële problemen zijn gekomen, waardoor een sterke toename van het beroep op schuldhulpverlening dreigt.

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hanteert sinds dit voorjaar al een dergelijke noodstopprocedure. Van Ark wil kijken of ze deze noodstop ook bij andere overheidsorganisaties kan inzetten om meer mensen te helpen. Het biedt mensen met problematische schulden de mogelijkheid om vier maanden uitstel van betaling te vragen.

Voorwaarde is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Besluit de gemeente dat schuldhulp nodig is en wordt deze opgestart, dan kan het uitstel met nog eens acht maanden worden verlengd. De adempauze voorkomt volgens Van Ark dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.

Breder pakket maatregelen

Het kabinet gaat de komende weken om tafel met partijen die betrokken zijn bij de aanpak van schulden en armoede, om deze en andere maatregelen nader uit te werken. Er is daarbij bijzondere aandacht voor het bereiken van groepen die een hoger risico lopen op schulden tijdens de coronacrisis, zoals zelfstandig ondernemers, werknemers met flexibele contracten en jongeren. Hierbij worden ook de adviezen betrokken die de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact recent aan het kabinet heeft uitgebracht.

Van Ark vraagt schuldeisers coulant om te gaan met het innen van schulden als de situatie daar om vraagt. “Ga het gesprek aan en probeer samen tot afspraken te komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.