Kabinet geeft 12 miljard extra krediet aan winkeliers

0

Het kabinet trekt nog eens 12 miljard euro uit om te voorkomen dat ondernemers op grote schaal failliet gaan. Het gaat om een borgstelling van de overheid, die ervoor zorgt dat ze op krediet kunnen blijven bestellen bij toeleveranciers.

Dat melden meerdere Haagse bronnen tegenover het FD. Volgens de krant is de garantieregeling is hard nodig aangezien verzekeraars en banken terughoudend zijn geworden om betalingsrisico’s af te dekken. Een formeel besluit zou nog deze week worden verwacht. Winkelierskoepel Inretail sloeg maandag al alarm in het FD over goedlopende familiebedrijven die hun liquiditeit razendsnel zien opdrogen doordat kredietverzekeraars kredietlimieten beëindigen of verlagen. Nieuwe aanvragen wijzen ze veelal af.

Liquiditeit nodig

Winkelstraten mogen dan grotendeels uitgestorven zijn, winkeliers hebben nog altijd liquiditeit nodig om hun najaarsplanning te doen en nieuwe collecties in te kopen, schrijft de krant. “Met name in de mode- en schoenenbranches moeten ondernemers snel afschrijven op bestaande voorraden en zorgen dat ze voldoende nieuwe waar hebben om klanten te blijven trekken. Zonder een verzekering op leverancierskrediet willen banken en andere partners vaak geen financiering geven, daarmee blijven de schappen leeg. Inretail-voorzitter Jan Meerman sprak van een ‘rampscenario’.”

Kredietverzekeraar

FD: “De rol van de kredietverzekeraar is er een op de achtergrond, maar sinds het uitbreken van de coronacrisis staat de sector in het middelpunt van de belangstelling. Mkb-organisaties trokken in Den Haag aan de bel met de waarschuwing dat ondernemers massaal failliet dreigen te gaan als hun leveringen niet verzekerd worden. Meerman sprak van ‘gezonde familiebedrijven die nu klappen krijgen, die totaal onnodig zijn’.”

Lees hier het hele artikel

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.