Kabinet: ‘Eigenheid pensioenstelsel bewaren’

0

Het kabinet zal zich blijven inzetten om de eigenheid van het Nederlandse pensioenstelsel te bewaren in een toekomstige Europese kapitaalmarktunie. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een Kamerbrief over de visie van het kabinet op de rol van pensioenen binnen de kapitaalmarktunie.

CDA-Kamerlid Omtzigt had het kabinet om zo’n visie gevraagd. De kapitaalmarktunie wordt ontwikkeld door de Europese Commissie. Die wil ervoor zorgen dat er meer wordt belegd in het bedrijfsleven, met name het mkb. Het kabinet is positief over het initiatief, dat goed zou zijn voor de economische groei.

Een onderdeel van het plan van de Commissie is het stimuleren van (persoonlijke) pensioenen, vooral pensioen in de derde pijler. Het stimuleren van pensioenbesparingen door middel van persoonlijke pensioenproducten is volgens de EC mogelijk een goede aanvulling op publieke of werknemerspensioenen.

Standaard derde pijler pensioenproduct

Volgens minister Dijsselbloem vindt het kabinet ook dat de pensioenbesparingen in sommige landen verder gestimuleerd kunnen worden. Maar hij merkt op dat Nederland al ‘aanzienlijke pensioenbesparingen’ heeft, en een pensioensysteem dat goed functioneert. Hij vindt het vooral belangrijk dat voorstellen van de EC ‘niet raken aan de Nederlandse tweede pijler of de huidige fiscale facilitering van pensioenproducten in de derde pijler’.

Ook is het kabinet niet direct voorstander van een gestandaardiseerd derde pijler pensioenproduct. Het is volgens Dijsselbloem nog onduidelijk wat de toegevoegde waarde daarvan zou zijn. Ook is nog onduidelijk hoe het product eruit gaat zien. Hij wil daarom zorgvuldig kijken naar de ‘effectiviteit, noodzaak en vormgeving’ van zo’n standaard product.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.