‘Jongvolwassenen voelen zich niet gezien door banken’

0

Jongvolwassenen hebben weinig vertrouwen in persoonlijke aandacht van banken. Maar liefst 62% denkt dat banken geld belangrijker vinden dan mensen en 1 op de 3 van de jongvolwassenen vindt dat ze vooral worden behandeld als ‘een nummer’. Bovendien heeft slechts 14% van de jongvolwassenen het gevoel dat de bank zich verdiept in hen als persoon.

Dit en meer blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS, waarbij 1.096 Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) werden ondervraagd. Met de komst van Angela Eijlander (foto) als directievoorzitter kondigt SNS tegelijkertijd een nieuwe koers aan waarin aandacht voor de groei van ieder mens centraal staat.

‘Mens op de eerste plaats’

Hoewel jongvolwassenen weinig enthousiast zijn over hun bank, vindt bijna 80% alsnog wel dat de bank hen moet kunnen adviseren bij belangrijke financiële momenten als zij daarom vragen. Eilander: “Bij SNS staat, altijd al, de mens op de eerste plaats. Onder andere door de adviseurs en het sterke retailnetwerk in het hele land. We zijn ervan overtuigd dat de juiste aandacht leidt tot persoonlijke groei.”

Inzicht in uitdagingen

“Maar er is meer gerichte aandacht nodig voor de uitdagingen waar jongvolwassenen voor staan zodat zij hun groeimogelijkheden optimaal kunnen benutten”, zegt Eilander. “Maar liefst 55% wil meer inzicht in persoonlijke groeimogelijkheden en 58% wil graag meer kennis hebben om financieel te kunnen groeien. Dat jongvolwassenen willen groeien, betekent niet dat ze alleen maar rooskleurig naar hun financiële toekomst kijken. 38% maakt zich zorgen over hun financiële positie, met name om huisvesting. Slechts 20% van de jongvolwassenen maakt zich geen zorgen over het vinden van een huis. Onder GenZ is dit zelfs maar 12%.”

Nieuwe koers SNS

Bijna een kwart van de jongvolwassenen vindt dat ze te weinig persoonlijk contact hebben met de bank. Een ruime meerderheid (83%) zou het prettig vinden om eenvoudig persoonlijk contact te kunnen hebben met een medewerker van de bank. Eijlander: “Om jongvolwassenen beter te kunnen helpen, is het dus belangrijk om dichter bij elkaar te komen. We gaan echt aan de slag met deze bevindingen. Daarom vaart SNS per vandaag een nieuwe koers. We gaan ons nog meer verdiepen in de mens achter het geld door samen te kijken naar welke dromen en doelen er zijn. Samen met hen kijken we naar wat ze nodig hebben en naar wat hen in de weg staat. Daar gaan we actief mee aan de slag. Alles zodat ook zij een eerlijke kans krijgen om tot hun volle potentieel te kunnen groeien. Dit trekken we overigens breder dan de traditionele life events: we bespreken alle groeimogelijkheden. Zo kan je vanaf 14 februari in onze winkels terecht voor ‘groeicoaching’, waarbij een groeicoach kijkt naar jouw persoonlijke situatie, dromen en ambities en de barrières die dit wellicht nog tegenhouden.”

Jongerenboard

Eilander: “We zetten de stappen die bij deze nieuwe koers horen niet alleen. Zo zijn we onder andere bezig met het opzetten van een jongerenboard. Hierin zitten vertegenwoordigers van jongere generaties die de top van onze organisatie adviseren. Op die manier luisteren we niet alleen naar jongeren, maar geven we hen ook echt een stem.”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.