
Meer dan een derde van de jongeren (35%) voelt zich niet goed voorbereid om later hun eigen geldzaken te regelen, zoals toeslagen aanvragen, verzekeringen afsluiten of belastingaangifte doen. Driekwart (75%) van de jongeren vindt het belangrijk om op school iets te leren over geldzaken.
Dit en meer blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder een representatieve groep 16-19-jarigen, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Week van het geld die vandaag van start is gegaan. Ondanks het gebrek aan kennis wil een meerderheid (64%) van de jongeren tussen hun 21e en 25e toch zonder hulp van hun ouders voor hun inkomsten en geldzaken zorgen. Een kwart hoopt dit al te realiseren als ze tussen de 18 en 20 zijn.
Stichting LEF is een door de branche gedragen initiatief dat met gastlessen op scholen bijdraagt aan betere financiële educatie van jongeren. Vorig jaar hebben de gastdocenten van LEF op 116 verschillende mbo’s door heel Nederland aan ruim 10.000 studenten gastlessen gegeven. Daarmee hebben deze mbo-studenten meer grip gekregen op hun geld, waardoor ze minder snel in financiële problemen komen. Een ander initiatief is Bank voor de Klas, het gezamenlijk platform van banken voor financiële educatie.
Financiële voorbereiding
Joost Smits, voorzitter van de stuurgroep van Wijzer in geldzaken: “Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het is belangrijk dat jongeren het gevoel hebben dat ze er klaar voor zijn om tegen die tijd zelf hun geldzaken te regelen. Wie jong financiële vaardigheden ontwikkelt, is beter voorbereid op de toekomst. Zo kun je je ook beter wapenen tegen online verleidingen en misleidingen, zoals webwinkelfraude.”
Online fraude via nepwebwinkels treft heel veel jongeren: 20% is zelf slachtoffer geworden, terwijl meer dan de helft van de jongeren (51%) iemand kent die weleens is opgelicht door een nepwebwinkel. Deze winkels lijken professioneel en betrouwbaar, maar na betaling blijft levering van het product uit en is het geld verdwenen. Ruim de helft van de jongeren denkt een nepwebwinkel te kunnen herkennen (55%) en zegt te weten waarop te moeten letten bij het beoordelen van de betrouwbaarheid (56%).
Woning kopen
Het grootste deel van de jongeren (34%) droomt van een eigen woning. Daarnaast staan reizen (27%) en carrière maken (16%) ook hoog op het verlanglijstje van jongeren. Een op de drie jongeren wil hun droom binnen 5 jaar realiseren en 32% over 5 tot 10 jaar. Voor 29% ligt de horizon langer dan 10 jaar. Bijna de helft van de jongeren (47%) denkt meer dan €30.000 nodig te hebben om zijn of haar droom te realiseren. Ruim vier op de tien jongeren verwachten minder dan €30.000 benodigd te hebben.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.