Jongeren nemen pensioen mee in stemkeuze

0

In de verkiezingscampagne komt het onderwerp pensioenen nog te weinig aan bod, vindt een ruime meerderheid (63%) van de respondenten die hebben meegedaan aan een onderzoek van Brand New Day. Met name bij jongeren spelen zorgen over het pensioen, terwijl het bewustzijn over het onderwerp groeit.

Voor drie op de vier respondenten zijn de standpunten van politieke partijen over pensioenen van invloed op de keuze die ze op 22 november maken in het stemhokje. 89% van de Gen-Z’ers (2001 >) zegt in het onderzoek dat de pensioenstandpunten van een partij van invloed zijn op hun stemkeuze. Onder de oudere generaties is dit minder van belang. Zo geldt dit voor 62% van de respondenten uit de Verloren Generatie (1953 – 1970). Dit vertaalt zich volgens Brand New Day door in kennis over de standpunten van partijen, want daar zegt die generatie het vaakst dat ze hiervan totaal niet op de hoogte zijn (47%). Dat percentage is onder Gen-Z’ers het kleinst van alle generaties: 34% zegt totaal geen kennis te hebben van partijstandpunten over pensioen.

Joost Tieland, directeur bij Brand New Day: “De politiek kan op het gebied van pensioenen écht het verschil maken en bepaalt welke kant we ermee opgaan, het is dus niet gek dat mensen de huidige standpunten en de keuzes uit het verleden van partijen belangrijk vinden bij het bepalen van hun stem. Voor partijen met goed uitgewerkte standpunten over pensioenen zou het dus voordelig kunnen zijn om deze meer voor het voetlicht te brengen in de campagne en voor partijen die deze standpunten nog niet of minder uitgebreid hebben uitgewerkt, kan het ze helpen om dit alsnog te doen.”

Niet alleen de huidige standpunten van politieke partijen over pensioenen spelen een rol voor kiezers, ook de keuzes die de partijen in het verleden maakten, zijn van invloed. 68% van de in totaal 1.230 ondervraagden zegt dat het in meer of mindere mate bepalend is voor hun stem of een partij vóór of tegen de Pensioenwet heeft gestemd in de Eerste of Tweede Kamer. Deze wet werd eerder dit jaar door beide Kamers aangenomen. Bij de generatie tot 30 jaar is dit bijna 80%.

Zorgen om pensioen

De enquête toont verder aan dat 56% van de 20- tot 29-jarigen en 62% van de 30- tot 39-jarigen zich zorgen maakt over het inkomen dat ze zullen hebben als ze met pensioen gaan. Dat percentage is lager bij de oudere generaties: 54% van de 40- tot 49-jarigen, 46% van de 50- tot 59-jarigen en 39% van de 60- tot 67-jarigen is er niet gerust op dat ze genoeg inkomen hebben als ze stoppen met werken. Als de drie jongste groepen (mensen jonger dan 50) samen worden genomen en vergeleken met de oudste groepen (ouder dan 50), dan is ook een duidelijk verschil te zien: 57% van de 50-minners maakt zich zorgen, tegenover 44% van de 50-plussers.

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.