Jongeren buitenspel in pensioenstelsel

0

Jongere generaties zijn ontevreden over het huidige pensioenstelsel. Van de mensen van 25 t/m 39 jaar vindt 62% dat dit stelsel te veel is gericht op de oudere generaties en te weinig op henzelf. De meerderheid (57%) van de mensen vanaf 55 jaar vindt het systeem daarentegen wel eerlijk. Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwsprogramma EénVandaag onder 22.000 mensen.

Bijna de helft (48%) van de jongere ondervraagden vindt dat de solidariteit waarop het pensioenstelsel berust, eigenlijk geen vanzelfsprekendheid meer zou moeten zijn. Ze willen niet langer verplicht zijn om dit stelsel in stand te houden. Van de 55-plussers vindt 70% procent dat jongeren juist wel solidair met hen moeten zijn.

Van alle ondervraagden heeft 63% weinig tot geen vertrouwen in de pensioenfondsen. Zeven op de tien mensen geven aan zich in meer of mindere mate zorgen te maken over de waarde van hun pensioen. De meerderheid (63%) wil dan ook liever zelf kunnen bepalen hoe ze hun pensioen regelen.

Over het verhogen van de rekenrente naar 4,2% zijn de meningen verdeeld. Van de mensen vanaf 55 jaar vindt ruim de helft (52%) dit een goede zaak, tegenover slechts 14% van de jongere generaties. Van hen vindt 44% het een slechte zaak. Voor veel mensen blijft het echter een moeilijk te bevatten maatregel: een derde (38%) van alle ondervraagden geeft aan niet te weten wat ze hiervan vinden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.