Jonge werknemer negatiever over familiebedrijf

0

Een kwart van de familiebedrijven is volgens de eigen werknemers succesvoller als niet-familiebedrijf. Ingezoomd naar leeftijd zijn het vooral de werknemers jonger dan veertig jaar die dit vinden: 46% stelt dat hun organisatie als niet-familiebedrijf succesvoller zou zijn en 39% verwacht over vijf jaar niet meer te bestaan.

Onder de veertigplussers bedragen deze percentages respectievelijk 13% en 15%. Dit komt naar voren uit een onderzoek onder 370 Nederlanders werkzaam bij familiebedrijven, uitgevoerd door Strike, een consultancybedrijf met een focus op familiebedrijven.

Familie is rem op innovatie

Hoewel ‘de familie’ grotendeels verantwoordelijk is voor de behaalde successen, zegt een derde van de respondenten dat juist zíj noodzakelijke ontwikkelingen tegenhouden. Ook hier geven werknemers jonger dan veertig jaar dit vaker (51%) aan dan hun oudere collega’s (23%). Volgens een kwart van de medewerkers leidt deze belemmering tot onvoldoende innovatie, wat ook blijkt uit het feit dat er volgens 33% de afgelopen vijf jaar te weinig is veranderd. Onder medewerkers in Flevoland vindt zelfs bijna de helft dat het familiebedrijf onvoldoende innovatief is.

Beslissingsproces

Uit het onderzoek blijkt verder dat niet enkel ‘de familie’ ten grondslag ligt aan beperkte innovatie, ook zegt 29% dat het binnen hun familiebedrijf ontbreekt aan een duidelijk beslissingsproces. Zo worden belangrijke besluiten volgens 45% nog steeds voornamelijk ‘achter gesloten deuren’ genomen en spelen hiërarchie (38%) en familiebelangen (36%) een te grote rol.

Jong en oud verbinden

“Het lijkt erop dat jonge werknemers in mindere mate de toegevoegde waarde van het familieaspect ervaren”, zegt Harald Dols, partner bij Strike. “Dit komt mogelijk doordat zij later zijn aangesloten bij de organisatie en dus niet aanwezig waren tijdens de opbouw en groei van het familiebedrijf. De jongere generatie zit boordevol goede ideeën, maar dat betekent niet dat je de waarde van de ervaren krachten moet onderschatten. Samen met de oprichtersfamilie zijn zij tenslotte de reden van het succes tot nu toe. Door als familie zowel de ervaren krachten alsook de jonge talenten mee te nemen in het beslissingsproces, creëer je niet alleen meer betrokkenheid, maar heb je ook de mogelijkheid betere keuzes te maken. Hiervoor is het wel noodzakelijk een transparant beslissingsproces in te richten”, aldus Dols.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.