Jonge starter heeft weinig hoop meer

0

Een eerste koopwoning raakte in het laatste kwartaal van 2021 voor veel Nederlandse starters nog verder uit zicht. De situatie is momenteel zo nijpend, dat nog maar 1 op de 5 jonge Nederlanders in 2022 een eerste huis denkt te kunnen kopen. Dit blijkt uit de startersbarometer van Viisi Hypotheken.

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder 1.018 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. In de meest recente peiling geven negen van de tien ondervraagden aan pas een huis te willen kopen op het moment dat de woningmarkt is afgekoeld.

Meer risico lopen

84% van alle ondervraagden zegt onvoldoende financiële middelen te hebben om op dit moment een geschikte woning te kunnen kopen. Een kleine toename ten opzichte van het vorig kwartaal, toen dit nog voor 82% van de ondervraagden gold.

Een derde van hen kan rekenen op financiële hulp van vrienden en familie. Ondanks dat hoogopgeleiden bijna dubbel zo vaak financieel geholpen worden (42%) als praktisch- (15%) en middelbaar geschoolden (21%), nemen zij vaker (vergaande) financiële risico’s. Vooral in de Randstad zijn jongeren bereid financiële risico’s te nemen in de jacht naar hun eerste koophuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.