Jonge koppels stellen kinderwens uit door oververhitte woningmarkt

0

De oververhitte woningmarkt is momenteel voor veel jonge koppels een reden om te twijfelen over gezinsuitbreiding. Ruim één derde van de stellen onder de 35 jaar stelt het krijgen van (meer) kinderen uit door het gebrek aan kansen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder duizend Nederlanders die met hun partner samenwonen in een koophuis.

Veel Nederlanders met een kinderwens zijn voornemens de komst van een baby uit te stellen. De voornaamste reden hiervan is dat de huidige woning qua oppervlak niet geschikt is voor gezinsuitbreiding. 30% van de jonge (aanstaande) gezinnen geeft aan dat verhuizen bittere noodzaak is, wanneer gezinsuitbreiding aan de orde is. 38% weet echter zeker – of heeft op zijn minst het vermoeden – dat verhuizen onbegonnen werk is met het huidige aanbod.

Eigen kamers

De huidige woning voldoet volgens hen niet aan de komst van een baby. “Het is vaak de wens van stellen om groter te gaan wonen. Eigen kamers voor de kinderen is de nummer één prioriteit bij het zoeken van een nieuwe woning”, aldus Ellen Hensbergen (foto), directeur bij Munt Hypotheken. “Door de krapte op de markt zien we dat de meerderheid serieus een verbouwing overweegt om gezinsuitbreiding te accommoderen.”

Op de groei kopen

Gezinsuitbreiding speelt een grote rol in de zoektocht naar een nieuwe koopwoning bij de leeftijd achttien tot 35 jaar. 80% van die groep vindt dit (zeer) belangrijk. Naarmate de leeftijd verder stijgt, neemt het belang van gezinsuitbreiding logischerwijs af. Zo ligt dit percentage in de categorie 35 tot en met 44 jaar op 46%, vanaf 55 jaar en ouder wordt dit minder dan 10%.

Minder relevant

Hoewel het onderwerp dus behoorlijk leeft, is het thema kinderen krijgen gek genoeg voor mensen een stuk minder relevant tijdens de hypotheekaanvraag. Slechts 15% van de huizenbezitters besprak de financiële consequenties naar eigen zeggen voldoende. 66% van de stellen geeft daarnaast aan het onderwerp gezinsuitbreiding niet belangrijk te vinden tijdens de hypotheekaanvraag. Hensbergen: “Dit baart mij zorgen, omdat de komst van kinderen veel invloed heeft op de maandelijkse lasten en daarmee meteen ook op de betaalbaarheid van hypotheken.”

Financiële positie

De komst van een kind betekent bijvoorbeeld regelmatig dat één van de ouders ervoor kiest het aantal werkuren af te schalen. Uit het onderzoek blijkt echter dat lang niet iedereen zich dit kan veroorloven. 29% van de ouders vreest de hypotheek niet meer te kunnen betalen wanneer één van de twee parttime gaat werken. In de leeftijdscategorie tot 35 jaar is de financiële positie vaak nog kwetsbaarder. Daar komt de betaalbaarheid van de woonlasten bij 41% in gevaar. “De realiteit is dat jonge mensen over het algemeen nou eenmaal minder vermogen hebben opgebouwd. Dat is natuurlijk logisch omdat ze daar minder tijd voor hebben gehad. Het is zodoende goed om in aanloop naar het ouderschap in ogenschouw te nemen wat het krijgen van kinderen betekent voor de betaalbaarheid van lasten”, zegt Hensbergen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.