Jonge koper let (even) minder op energielabel

0

Ondanks de hoge energieprijzen laat twee op de drie jongvolwassenen de aankoop van een woning niet afhangen van het energielabel, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van De Hypotheker is uitgevoerd. Ruim 75% van deze leeftijdsgroep bezit op dit moment geen eigen woning.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder jonge huizenkopers van 18 tot en met 28 jaar is volgens nieuwe cijfers van De Hypotheker in januari met 25% gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Ook het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder deze groep is toegenomen. In januari bedroeg dit 27%: bijna een verdubbeling in vergelijking met januari 2022 (15%).

Om in kaart te brengen welke verwachtingen deze groep heeft en tegen welke obstakels zij aanlopen tijdens de zoektocht naar een passende woning, heeft De Hypotheker onderzoek laten onder jongvolwassenen (18 tot en met 28 jaar) die niet in een koopwoning wonen waarvan zij (mede)eigenaar zijn. Bijna de helft blijkt nog bij hun ouder(s) te wonen en één op de acht jongvolwassenen woont op kamers of in een studentenwoning. Meer dan de helft van de thuiswoners geeft aan noodgedwongen thuis te wonen, omdat zij een eigen woning niet kunnen betalen. Het merendeel is al langer dan een jaar met hun zoektocht op de woningmarkt bezig.

Betaalbare woningen schaars

Om hun kansen te vergroten, hebben bijna vier op de vijf jonge huizenkopers hun eisen al bijgesteld. Opvallend is dat twee derde van de jongvolwassenen de aankoop van een woning – ondanks de hoge energieprijzen – zelfs niet laat afhangen van het energielabel, terwijl dit tot extra hoge maandlasten kan leiden. Ondanks het bijstellen van de eisen verwacht volgens de onderzoekers bijna de helft van de jongvolwassenen die een woning zoeken, dat dit niet binnen twee jaar gaat lukken. Dat is volgens het onderzoek onder andere te wijten aan het tekort aan woningen in de prijsklasse van hun voorkeur.

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker: “65% van de jongvolwassenen zoekt een koopwoning die tussen 200.000 en 300.000 euro kost. Dit wordt ook weerspiegeld in het gemiddelde hypotheekbedrag – 276.000 euro – van deze groep huizenkopers. Dit ligt ruim een ton onder de gemiddelde prijs van een bestaande woning en zelfs twee ton onder de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning. Het is dan ook cruciaal dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd, zodat steeds meer jonge huizenkopers de mogelijkheid hebben om in te stromen op de woningmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.