Jonge huizenkoper slaat slag in eerste kwartaal

0

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder huizenkopers tot 35 jaar is in Q1 2023 met 24% gestegen ten opzichte van Q4 2022. Volgens De Hypotheker hebben de dalende huizenprijzen ervoor gezorgd dat de positie van starters per saldo redelijk stabiel is gebleven.

Uit de berekeningen van De Hypotheker blijkt verder dat een huizenkoper inmiddels bijna twee keer zo veel keuze heeft uit en overbieden vaak niet meer nodig is. Van een evenwicht tussen vraag en aanbod is volgens de adviesketen echter nog geen sprake. Omdat de koper door de gestegen hypotheekrente minder kan lenen dan voorheen, krijgen jongvolwassenen wel steeds vaker een voet tussen de deur. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder huizenkopers tot 35 jaar nam met name in Limburg (+56%), Gelderland (+51%) en Overijssel (+40%) het sterkst toe.

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, merkt op dat jonge tweeverdieners hun positie hebben zien verbeteren, maar dat de positie van de single starters onveranderd is. Een huis kopen is voor hen nog steeds heel lastig.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.