Jonge huizenkoper grijpt minder vaak mis

0

Door een explosieve daling van het aantal aanvragen op de oversluitmarkt (-72%) is het totale aantal hypotheekaanvragen in Q3 2022 met 20% afgenomen ten opzichte van Q3 2021. Het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers tot 35 jaar laat echter een opvallende stijging zien (+13%).

Dit en meer blijkt uit de Hypotheekindex Q3 van De Hypotheker. Ondanks de sterke stijging onder starters is het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met 7% gedaald. De sterkste daling doet zich voor onder 55-plussers (-29%). Ook de daling van het gemiddelde hypotheekbedrag is het grootst onder 55-plussers (-15%).

“Hoewel het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in vergelijking met vorig jaar is gedaald, is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning wél gestegen: van 53% in het derde kwartaal van 2021 naar 62% in het afgelopen kwartaal. Dit is vooral het gevolg van de oplopende hypotheekrente, waardoor oversluiten in het algemeen niet meer aantrekkelijk is. De stijgende hypotheekrente resulteert in een lagere leencapaciteit en heeft gezorgd voor een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning: van 324.000 naar 309.000 euro (-5%). Dit wijst erop dat de huizenmarkt geleidelijk aan het afkoelen is”, aldus De Hypotheker.

Jonge huizenkoper

Vooral jonge huizenkopers lijken te profiteren van een groeiend woningaanbod, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “We zien de situatie op de woningmarkt langzaam verbeteren. In juli was nog sprake van een forse daling van het totale aantal hypotheekaanvragen van 42%. In augustus bedroeg deze daling 15% en in september is het omslagpunt bereikt en zien we een lichte stijging van zo’n 3%. Tegelijkertijd zien we dat het aandeel aanvragen voor de aankoop van een woning toeneemt. Desondanks is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt. Waar vooral jonge huizenkopers lijken te profiteren van een groeiend woningaanbod, zien we bij 55-plussers een significante daling van het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning. Dit komt doordat te weinig woningen beschikbaar zijn die aan hun wensen voldoen.

We pleiten daarom voor extra maatregelen om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen. Als ouderen een passende woning kunnen vinden, komen er immers meer woningen vrij voor starters en middeninkomens.”

 Woningverduurzaming uitgesteld

In het vorige kwartaal zag De Hypotheker nog een flinke stijging van het aantal hypotheekaanvragen voor het verbouwen of verduurzamen van de woning (+48%) in vergelijking met Q2 2021. In de achterliggende drie maanden is stijging teruggelopen naar 9% ten opzichte van Q3 2021. Deze minder grote stijging komt volgens De Hypotheker voort uit de hoge grondstofprijzen, waardoor de kosten van bouwmaterialen zijn toegenomen. Tegelijkertijd gelden door personeelstekorten lange wachttijden voor aannemers of installateurs en stellen veel woningbezitters grote veranderingen uit met het oog op de hoge inflatie en de angst voor een recessie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.